Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент привітав в Україні Вселенського патріарха Варфоломія І

25 липня 2008 - 16:07

Президент України Віктор Ющенко в аеропорту «Бориспіль» зустрів Вселенського патріарха Варфоломія І, який прибув в Україну для участі у святкуванні 1020-річчя хрещення Київської Русі.

Вітаючи Патріарха на українській землі, Глава держави відзначив: візит Варфоломія І до Києва в Україні оцінюють як вияв глибокої християнської любові до   всього українського   народу. «Сприймаємо Ваш приїзд на святкування ювілею хрещення України – Русі і як визнання тисячолітніх заслуг українських християн й української Церкви в служінні Господові», – сказав В. Ющенко.

Президент від України висловив вдячність Вселенському патріарху за ті турботу і зусилля, яких він докладає задля зростання духовності у всьому світі. «Ваш невтомний пастирський труд в ім'я миру, справедливості та братньої любові між людьми викликає нашу глибоку повагу», – сказав В. Ющенко. «Вірю, що Ваша підтримка укріпить наш дух, додасть сил, допоможе знайти шлях до злагоди та єднання во Христі».

У своєму виступі Вселенський патріарх подякував Президентові України за запрошення прибути на урочистості з нагоди святкування 1020-ї річниці хрещення Київської Русі.

«Ми прибули сюди, щоб помолитися за об'єднання всіх православних християн України. Ми прибули сюди як ангели миру, які прагнуть єдності», – сказав Варфоломій І.

У церемонії зустрічі Вселенського патріарха взяли   участь: Глава Секретаріату Президента Віктор Балога, Секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, перший Президент України Леонід Кравчук, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, Міністр культури і туризму Василь Вовкун, Міністр оборони Юрій Єхануров, Міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко, народний депутат В'ячеслав Кириленко, в.о. голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко, Предстоятель Української православної церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир, представники українських та іноземних православних конфесій.

У рамках офіційного візиту в Україну Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія І відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника княгині Ользі, Кирилу і Мефодію та Святому Андрію Первозванному на Михайлівській площі в Києві.

Також сьогодні Президент України Віктор Ющенко та Вселенський Патріарх Варфоломій І поклали квіти до пам'ятника хрестителю Київської Русі - князю Володимиру.

У церемонії, що відбулася на Володимирській гірці в Києві, також взяли участь глави делегацій зарубіжних церков, члени делегації Вселенського Патріархату, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, в.о. голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко, міністр культури і туризму Василь Вовкун, перший Президент України Леонід Кравчук.

Сьогодні у Будинку Городецького зустріч Президента України Віктора Ющенка з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм І у форматі віч-на-віч. На початку зустрічі від імені Української держави Президент України подякував Вселенському Патріарху за історичний візит. Він високо оцінив діяльність Вселенського Патріарха. «Ваш візит - це шана для всіх православних християн України. Це потужний поштовх для формування єдності та порозуміння православних церков в Україні. Ласкаво просимо в Україну», - сказав Віктор Ющенко.

Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій І подякував Главі держави за прийом в Україні на високому рівні. Він запевнив, що прибув з добрими емоціями для того, щоб гідно відзначити 1020-річчя Хрещення Київської Русі. «Ми хочемо привітати вас персонально, Українську державу із тим, що ви вирішили святкувати на такому високому рівні цю подію», - сказав він.

Від імені усього Вселенського Патріархату Його Всесвятість подякував Президенту України за виявлену шану. Він підкреслив, що Вселенський Патріархат є відправною точкою православ'я і центром зв'язків між усіма православними християнами у світі. За його словами, крім святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі, метою візиту Вселенського Патріарха є допомога сестринським церквам та привнесення миру і єдності в українське православ'я.

 



За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович