Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Якість та доступність медичної допомоги

1 серпня 2008 - 14:14

Цього року видатки на охорону здоров'я зросли на 27,7% у порівнянні з минулим роком. Це дало змогу продовжити ремонт та переоснащення лікувальних закладів сучасною медичною технікою .

З початку року на об'єктах капітального ремонту та реконструкції освоєно понад 2,5 млн. грн. Продовжується робота щодо завершення реконструкції ІІІ черги обласної дитячої клінічної лікарні (виконується проектно-кошторисна документація).

З початку року вже отримали медичне та технологічне обладнання обласний протитуберкульозний диспансер, обласна клінічна інфекційна лікарня, Мелітопольський онкологічний диспансер, санаторій медичної реабілітації «Глорія», обласне патологоанатомічне бюро, обласний госпіталь для інвалідів Великої Вітчизняної війни, Мелітопольська станція переливання крові.

На жаль, як відзначалось на засіданні колегії, чисельність медичних кадрів в області у І півріччі 2008 року зменшилась порівняно з аналогічним періодом 2007. Укомплектованість в цілому по лікувальним закладам області складає в середньому – 70,2%, по містам – 72,2%, по районам – 66,7%, по обласним закладам – 68,9%.

З метою поліпшення доступності медичної допомоги населенню збільшується мережа лікувально-профілактичних закладів загальної практики, які називають ще закладами сімейної медицини. З початку 2008 року відкрито вісім таких закладів з 10 дільницями. Тепер їх в регіоні 95.

Медики цього року вживають і організаційні заходи щодо оптимізації ліжкового фонду.

Радує медиків і той факт, що у І півріччі 2008 року збільшилась кількість безоплатних донорів, зросли обсяги заготівлі цільної та консервованої крові, дитячі ЛПЗ та пологові будинки на 100% забезпечені карантинізованою плазмою.

Крім цього загальна інфекційна захворюваність в області впродовж останніх років набула тенденцію до зниження. За 6 місяців поточного року вона знизилась на 3% (в Україні за 5 місяців 2008 року - знизилась на 1,58%).

Спостерігається і зниження на 2,6% захворюваності на всі форми активного туберкульозу. Але, на жаль, зафіксовано збільшення захворюваності на вірусний гепатит А. Зареєстровано з початку року 41 випадок проти 28 за аналогічний період минулого року. Більше зареєстровано і ВІЛ-інфікованих. Захворюваність на СНІД зросла на 0,8%.

- Головною стратегією охорони здоров'я області була і залишається профілактична діяльність як основна форма роботи з населенням щодо своєчасного запобігання, виявлення та лікування захворювань, - наголосив заступник голови ОДА Микола Фролов у своєму виступі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання