Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада сприятиме розвитку будівельної галузі регіону

5 серпня 2008 - 15:52

Тимчасово виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Олександр Старух провів нараду з керівниками провідних будівельних організацій області. Під час зустрічі було обговорено широке коло актуальних питань розвитку галузі, зокрема, механізм формування ціни на первинному ринку житла, проблема зношеності та оновлення мереж життєзабезпечення, а також шляхи покращення кадрового потенціалу галузі. У нараді взяв участь заступник голови облдержадміністрації Геннадій Фукс, який опікується будівельною галуззю регіону.

За словами керівника компанії «Константа» Володимира Альшана, в Запоріжжі сьогодні найнижчі ціни на первісному ринку житла – 1400-1650 умовних одиниць за квадратний метр. При цьому собівартість метра становить – 900-950 у.о. До цієї ціни додається вартість земельної ділянки (близько 10% від вартості кв. метра), витрати на реалізацію житла, а також 7-10% рентабельності компанії.

- Ціна на житло не впаде. Вона буде рости, - стверджує Володимир Альшан. З ним були одностайні представники інших будівельних організацій регіону: враховуючи постійне подорожчання будматеріалів, нестачу фахівців-будівельників, темпи інфляції, а також існуючі високі відсоткові ставки по іпотечних кредитах, житло дешевшати не буде.

- За два роки іпотека в Запорізькому регіоні скоротилася втричі, з 15% - в 2007, до 5% в 2008 році, - зазначив Олександр Старух.

Для того, щоб утримати ціни на житло, а також збільшити обсяги будівництва житла в регіоні, на будівельний ринок необхідно привести «довгі гроші», які здешевлять іпотечні кредити, стверджують фахівці галузі. Поки що ж на 1 квадратний метр житла, збудованого в Києві, припадає 0,14 кв. метрів запорізького житла. Додаткові проблеми будівельникам створює і нестача добре підготовлених фахівців будівельної галузі, а також плинність кадрів – не всі будівельники готові «змагатися» з російськими працедавцями, які пропонують фахівцеві зарплатню в 1500 у.о. та соціальний пакет. Керівники компаній також звернулися з проханням сприяти усуненню з ринку недобросовісних конкурентів, які «не мають нічого окрім ручки, стола та стільця».

На завершення зустрічі Олександр Старух привітав будівельників з їх професійним святом, що наближається та запевнив, що проблеми які вони озвучили – почуті. Над їх розв'язанням будуть наполегливо працювати представники обласної виконавчої влади.

 

Управління преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»