Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мусимо зберегти те, що дано нам природою

18 серпня 2008 - 11:40

В.о. голови облдержадміністрації Олександр Старух з робочою поїздкою відвідав Якимівський район. Керівника обласної виконавчої влади, перш за все, хвилював стан Молочного лиману.

Молочний лиман входить до складу природно-заповідного фонду України і є гідрологічним заказником загальнодержавного значення, а також рибогосподарською водоймою, у якому природою створені унікальні гідрологічні умови для нересту і нагулу пеленгасу та інших цінних видів риб. Крім цього, Молочний лиман відноситься до водно-болотних угідь міжнародного значення. Але нині цей унікальний куточок природи опинився на межі зникнення.

Питанню збереження і відродження цієї унікальною пам'ятки природи і була присвячена нарада, яку Олександр Старух провів безспосередньо біля гирла лиману. В нараді також взяли участь голова Державного комітету рибного господарства України Микола Шведенко, заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища Микола Мовчан, перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, голови Якимівської, Мелітопольської та Приазовської РДА, представники місцевого самоврядування, керівники природоохоронних органів області, відповідних управлінь ОДА, представники рибальських господарств, науковці, що досліджують проблему Молочного лиману.

- Наше завдання – не шукати винних, а починати діяти. Маємо врегульовувати і законодавчі, і фінансові, і навіть морально-етичні проблеми збереження цього унікального багатства, що дала нам природа, - відкриваючи засідання, зазначив Олександр Старух.

Відповідно до Постанови ще Ради Міністрів Української РСР від 1974 року, гідрологічний заказник загальнодержавного значення “Молочний лиман” був переданий під охорону рибоколгоспу “Сини Моря”, правонаступником якого є ТОВ “Сини моря – Мотор Січ”. Саме це товариство мало опікуватись охороною заказника і підтримкою в робочому стані штучно створеного каналу, що з'єднує Молочний лиман з Азовським морем. Але «Сини моря» нині визнані підприємством–банкрутом, а значить проблеми лиману, як кажуть, зависли у повітрі.

Говорячи про шляхи вирішення проблеми гідрологічного заказнику, учасники наради висунули кілька пропозицій. По-перше, створити Приазовський національний природний парк, до складу якого увійшов би і Молочний лиман. Друга пропозиція стосується розмежування територій. Сьогодні лиман розташований на території трьох районів області, тому визначення їх меж дозволить чітко окреслити сферу відповідальності місцевих громад.

Пролунала і думка щодо створення комунального підприємства та передачі йому природоохоронних зобов'язань по Молочному лиману. Ще одна пропозиція стосувалася більш активного використання рибних ресурсів лиману, що надасть значні кошти для фінансування робіт із збереження та відновлення гідрологічного заказника.

- Варто все прорахувати. Але перш за все, своє слово повинні сказати науковці. Спочатку треба в изначити поняття «оптимального гідрологічного режиму заказника» та перелік заходів по його відновленню, - переконаний Олександр Старух.

Підбиваючи підсумки наради, керівник регіону відзначив як позитивний момент той факт, що завдяки участі в ній фахівців із різних галузей вироблене комплексне бачення проблеми. Разом з тим, на думку Олександра Старуха, ще немає такого ж комплексного бачення шляхів її вирішення. Очільник області переконаний, що на даному етапі необхідно чітко розподілити відповідальність між відповідними відомствами по всіх напрямках роботи щодо збереження Молочного лиману.

Під час робочої поїздки до Якимівського району Олександр Старух взяв участь у відкритті пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років у Якимівці.

Керівник області також зустрів чергову групу дітей із постраждалих від повені територій. Цього разу до дитячого табору «Юність», що належить Запорізькій АЕС, заїхали 80 школярів із Івано-Франківської області.

Олександр Старух ознайомився з умовами відпочинку у таборі та ще раз наголосив на необхідності тримати питання оздоровлення та психологічної реабілітації дітей, що постраждали внаслідок екологічного лиха, під постійним контролем обласної влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович