Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ефективне стримування цін на продукти можливе лише за умови чесної урядової політики щодо природних монополій

19 вересня 2008 - 13:26

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Сін разом з іншими керівниками органів виконавчої влади взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань цінової ситуації на ринку продуктів харчування.

Заступник голови ОДА поінформував учасників селекторної наради, зокрема, головуючого у київській студії першого заступника міністра економіки Сергія Романюка, що минулого місяця в Запорізькій області, як і по всій Україні, спостерігалося зниження цін на продукти харчування на 0,5%. Водночас на цінову ситуацію на ринку продуктів харчування негативно вплинуло підвищення цін на енергоносії, зв'язок, транспорт природними монополіями, тарифна політика яких регулюється державою.

- Ми вважаємо нечесною позицію, коли ми вимагаємо від торгівлі зменшення цін, фактично, працювати собі у збиток. І при цьому держава збільшує розцінки на послуги природних монополій, - зазначив Олександр Сін. - Ми порушуємо перед урядом наступне питання: якщо Кабмін ставить завдання обласним державним адміністраціям щодо стримування цін, він повинен провести і відповідну роботу щодо стримування цін природних монополій.

Позицію посадовця поділяють і представники торгівельних мереж.

- Ми готові підписати меморандум щодо не збільшення цін, але гарантуйте нам зі свого боку стабільність цін на сировину та базові енергоносії. Якщо ж ви не можете нам цього гарантувати, ми зі свого боку не можемо взяти на себе зобов'язання щодо стримування цін на продукти харчування, - передав Олександр Сін позицію представників торгівельних мереж, яким облдержадміністрацією було запропоновано підписати відповідний меморандум, розроблений Міністерством економіки України.

Окрім цього, посадовець поінформував учасників селекторної наради про цінову ситуацію на ринку продуктів харчування, що склалася в області у першій декаді вересня. Так, в регіоні зберігалася стабільна ціна на м'ясо птиці та яйця, що виробляються птахофабриками. Відбулося незначне зростання цін на м'ясо птиці та яйця, які вирощуються на приватних селянських подвір'ях, відповідно на 0,7% та 1,8%. Відбулося зростання на 2,9% цін на сорти хліба, які були збиткові для виробника. Представники торгівельних мереж прогнозують збереження стабільної цінової ситуації щодо більшості продуктів харчування, крім молока та молокопродуктів. Зростання ціни на них пов'язано з сезонним збільшенням закупівельної ціни на молоко сільгоспвиробниками.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також