Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Схема планування території Запорізької області» – базовий документ для розвитку територій

30 жовтня 2008 - 18:00

Фахівці Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст „ДІПРОМІСТО” презентували попередні результати розробки «Схеми планування території Запорізької області» керівництву регіону та територій. У заході взяли участь голова ОДА Олександр Старух, його заступники Олександр Сін, Микола Фролов та Геннадій Фукс, голови райдержадміністрацій та міських рад області.

- Ця схема має бути базовим документом, яким користуються місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування для оперативного та ефективного вирішення питань розвитку території, - наголосив у вступному слові керівник регіону Олександр Старух.

За словами посадовця, головна мета цієї роботи полягає у визначенні стратегії розвитку області на кілька десятиліть наперед та вироблення шляхів її реалізації.

Існуюча на сьогодні схема планування території Запорізької області морально та фізично застаріла і не відповідає сучасному розселенню населення в області, оскільки затверджена ще в 1976 році за старими планувальними містобудівними методиками та технологіями.

На думку науковців, сьогодні використання території Запорізької області характеризується значними диспропорціями в частині економічно та екологічно необґрунтованого рівня господарського освоєння території, нераціональним розміщенням виробничих та житлових сфер, малою часткою територій природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та історико-культурного значення.

Внаслідок цього територія Запорізької області відзначається надмірним техногенним навантаженням на довкілля, високим ступенем його забруднення та природно-техногенної небезпеки.

За словами фахівців, основною причиною вищезазначених проблемних положень є відсутність обґрунтованої загально-регіональної стратегії ефективного використання території області. Розв'язати цю проблему і покликана Програма містобудівного розвитку Запорізької області до 2010 року, основним із заходів якої є розробка «Схеми планування території Запорізької області».

Результатом роботи науковців має стати розробка раціональної планувальної організації території регіону в частині: забезпечення оптимальних умов проживання населення, раціонального використання природних ресурсів; розвитку галузей господарського комплексу, охорони навколишнього середовища, збереження пам'яток культури, захисту територій від небезпечних геологічних та гідрологічних процесів, створення транспортної та інженерної інфраструктури.

Тепер черга за територіями – райони та міста мають розрбити та подати власні пропозиції та бачення щодо розвитрку, які будуть враховані фахівцями у подальшій роботі над документом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей