Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Схема планування території Запорізької області» – базовий документ для розвитку територій

30 жовтня 2008 - 18:00

Фахівці Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст „ДІПРОМІСТО” презентували попередні результати розробки «Схеми планування території Запорізької області» керівництву регіону та територій. У заході взяли участь голова ОДА Олександр Старух, його заступники Олександр Сін, Микола Фролов та Геннадій Фукс, голови райдержадміністрацій та міських рад області.

- Ця схема має бути базовим документом, яким користуються місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування для оперативного та ефективного вирішення питань розвитку території, - наголосив у вступному слові керівник регіону Олександр Старух.

За словами посадовця, головна мета цієї роботи полягає у визначенні стратегії розвитку області на кілька десятиліть наперед та вироблення шляхів її реалізації.

Існуюча на сьогодні схема планування території Запорізької області морально та фізично застаріла і не відповідає сучасному розселенню населення в області, оскільки затверджена ще в 1976 році за старими планувальними містобудівними методиками та технологіями.

На думку науковців, сьогодні використання території Запорізької області характеризується значними диспропорціями в частині економічно та екологічно необґрунтованого рівня господарського освоєння території, нераціональним розміщенням виробничих та житлових сфер, малою часткою територій природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та історико-культурного значення.

Внаслідок цього територія Запорізької області відзначається надмірним техногенним навантаженням на довкілля, високим ступенем його забруднення та природно-техногенної небезпеки.

За словами фахівців, основною причиною вищезазначених проблемних положень є відсутність обґрунтованої загально-регіональної стратегії ефективного використання території області. Розв'язати цю проблему і покликана Програма містобудівного розвитку Запорізької області до 2010 року, основним із заходів якої є розробка «Схеми планування території Запорізької області».

Результатом роботи науковців має стати розробка раціональної планувальної організації території регіону в частині: забезпечення оптимальних умов проживання населення, раціонального використання природних ресурсів; розвитку галузей господарського комплексу, охорони навколишнього середовища, збереження пам'яток культури, захисту територій від небезпечних геологічних та гідрологічних процесів, створення транспортної та інженерної інфраструктури.

Тепер черга за територіями – райони та міста мають розрбити та подати власні пропозиції та бачення щодо розвитрку, які будуть враховані фахівцями у подальшій роботі над документом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни