Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Наше завдання – захистити людей, зберегти стабільність і суспільний спокій»

6 листопада 2008 - 11:00

У Бердянському районі відбувся завершальний семінар-навчання для сільських та селищних голів з першої низки заходів, запроваджених обласною державною адміністрацією з метою налагодження постійного зв'язку з безпосередніми виразниками інтересів територій, надання їм методичної та організаційної підтримки.

- Здійснити будь-які системні зміни на територіях без вашої участі неможливо, - звернувся до представників місцевого самоврядування голова ОДА Олександр Старух. - Адже ці зміни стосуються життя ваших громад, перспектив їх розвитку.

Керівник регіону наголосив на важливості розвитку інфраструктури життя в селах, щоб запобігти стрімкому скороченню сільського населення, відтоку його до міст.

- І в цьому ви маєте спиратися на розроблені довгострокові плани розвитку територій, виходячи з тих ресурсів, якими володіє громада, - висловив переконання очільник області. – Скажімо, у Приморському та Бердянському районах це, в першу чергу, розвиток рекреаційної сфери, оздоровчого потенціалу та сфери послуг.

Серед головних ресурсів, на які сьогодні може спиратися громада у вирішенні як дрібних, так і серйозних питань - земля. І тим механізмом, що дозволить максимально ефективно використовувати цей ресурс, є створення прозорого ринку землі.

- Так, приблизно половина населення нашої області не підтримує цю ідею, бо побоюється, що землю скуплять за безцінь, - зауважив Олександр Старух. – Але, на жаль, сьогодні вже існує «сірий» ринок землі і земля продається – нерідко за безцінь.

До того ж, на думку посадовця, створення ринку землі стане потужним стимулом для дбайливого ставлення до землі. Адже сьогодні орендарі зорієнтовані на те, щоб «вичавити» із землі максимальний прибуток, не переймаючись тим, що такий підхід виснажує ріллю.

- Ми маємо пам'ятати, що земля належить не лише нам, а й тим, хто був до нас, тим, хто прийде завтра. І ми зобов'язані зберегти її для прийдешніх поколінь, - наголосив керівник обласної виконавчої влади.

Ще одним серйозним ресурсом та напрямком для розвитку територій має стати впровадження енергозберігаючих технологій та впровадження альтернативних джерел енергопостачання.

- У цьому плані показовим є досвід Швеції, яка 20 років тому повністю відмовилася від атомної енергетики, обравши шлях диверсифікації енергоджерел, - поінформував Олександр Старух. – Сьогодні у цій країні – близько 12-13 джерел енергопостачання.

Учасники семінару також обговорили питання розвитку гуманітарної сфери – освіти та охорони здоров'я, бюджетного процесу та стратегічного планування розвитку територій.

Характеризуючи поточну суспільно-економічну ситуацію в державі та регіоні, Олександр Старух наголосив, що попри кризові явища в економіці практично всі території області за підсумками 10 місяців перевиконали місцеві бюджети.

- Президент два дні тому підписав закон, який по суті являє собою пакет антикризових заходів, впровадження яких буде цілком достатньо для стабілізації ситуації. Наше з вами спільне завдання – і виконавчої влади, і місцевого самоврядування – максимально захистити інтереси людей, зберегти стабільність і суспільний спокій, у плановому порядку вирішуючи поточні питання життя територій, - підкреслив голова облдержадміністрації

У роботі семінару-навчання також взяли участь заступники голови ОДА Олександр Сін, Микола Фролов, Геннадій Фукс, керівники управлінь та структурних підрозділів облдержадміністрації, сільські та селищні голови Приморського, Бердянського, Куйбишевського та Розівського районів.

Наступний етап роботи з представниками місцевого самоврядування передбачає налагодження зворотного зв'язку.

 

 

Управління у справах преси та інформаці

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області