Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці запалили свічки, щоб звільнитися через пам’ять і правду

22 листопада 2008 - 17:50

Чорна стрічка в історії України зібрала тисячі запоріжців на мітинг-реквієм в рамках всеукраїнської акції «Запали свічку» біля пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в обласному центрі.

О 15-30 біля пам'ятника зібрались понад 4 тисячі жителів Запоріжжя і представники від міст та районів області. Свічки пам'яті - в руках голови обласної державної адміністрації Олександра Старуха, його заступників Миколи Фролова, Олександра Сіна, Геннадія Фукса, Романа Дригинича, міського голови Запоріжжя Євгена Карташова, представників установ і організацій, політичних партій та громадських організацій, різних релігійних конфесій, молоді і студентів, людей різного віку.

Звучать імена тих, хто безвинно загинув у той страшний час. Священики УПЦ КП відслужили панахиду по померлих від голоду наших земляках.

- 75 років тому смертоносний вал голоду прокотився по квітучій українській землі від Сходу до Заходу, з Півночі на Південь, понівечивши долі, забравши мільйони людських життів, - звернувся до присутніх голова обласної державної адміністрації Олександр Старух

Голодомор – це спорожнілі села, перервані родоводи, це сльози матерів, на очах яких вмирали виснажені голодом діти. Українці вмирали тихо, неоспівані церквою.

Згадати їх – це те, заради чого ми зібралися, заради чого по всій Україні запалюють сьогодні мільйони свічок. У їх вогниках – світло пам'яті про кожну невинну жертву Голодомору.

Пам'ятати їх – наш святий обов'язок і перед минулими, і перед прийдешніми поколіннями. На неправді і смерті не можна будувати державу, які б гасла вона не підносила. Голодомор 1932-1933 років завдав нашій нації страшного – майже нищівного удару. Проте ані репресії сталінського режиму, ані голод не зламали український народ. Ми перемогли смерть, ми вибороли право на завтрашній день, право жити у власній незалежній державі.

Свічки, які ми тримаємо в руках – то символ душ тих, хто хотів жити, але їм не дали. Світла їм пам'ять.

Міський голова Запоріжжя Євген Карташов, родину якого теж не оминуло горе 30-років, продовжуючи, зазначив, що вся відповідальність за життя кожної окремої людини і тоді, і тепер лежить на перших особах керівництва держави. Помилки минулого повторитись не повинні.

Свою свічку пам'яті за діда і бабусю, за всіх безневинно вбитих запалив і директор обласного краєзнавчого музею, доктор історичних наук Георгій Шаповалов. Так зробили всі присутні на мітингу, так зробили тисячі запоріжців, які поставили запалені свічки у вікнах своїх осель. О 16-тій годині запоріжці разом з усім народом хвилиною мовчання пом'янули жертв Голодомору 1932-1933 років.

Для того, щоб широкий загал нашого суспільства усвідомив масштаби трагедії, яка сталася в хлібній Україні 75 років тому, в обласному краєзнавчому музеї, за словами Г. Шаповалова, останнім часом проведено три виставки: «Розгойдані дзвони пам'яті», «Розсекречена пам'ять» та «Ми звинувачуємо». Понад 250 тисяч відвідувачів переглянули їх. І ніхто не пішов байдужим.

Директор музею зачитав один відгук , що його залишила студентка ЗНТУ Юлія Мантула:

  • Високий хрест стоїть на кручі,
  • А поруч я стою німа.
  • Прийшла терпіти біль пекучий,
  • Вкраїно, ненечко моя!»

Всеукраїнська акція «Запали свічку» - це шлях до визволення від страху, який посіяли в душах українців у далекі 30-ті роки. То ж запалимо свічки і станемо вільними через пам'ять, через правду.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів