Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

До уваги замовників у сфері публічних закупівель області

До уваги зацікавлених осіб!

5 вересня 2019 - 10:12

У парламенті 29 серпня 2019 року зареєстровано законопроект № 1076 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель», який передбачає нову редакцію Закону України «Про публічні закупівлі» та Президентом України визначений як невідкладний.

Нововведення можна умовно поділити на чотири блоки: підвищення ефективності закупівель, введення персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження, гармонізація з міжнародними стандартами. 

Пропонуємо більш детально ознайомитися  з інформацією про нову редакцію Закону України «Про публічні закупівлі»  та законопроектом № 1076 (див.: порталі prozorro.gov.ua, розділ «Новини» за 30 серпня 2019 року; сайт Верховної Ради України https://rada.gov.ua/Головна→Законотворчість→Законопроекти→ Пошук за реквізитами). 

Також, для врахування в закупівельній діяльності пропонуємо замовникам ознайомитися з рекомендаціями Мінекономрозвитку щодо розрахунку очікуваної вартості предмета закупівлі, у т.ч. з проєктом примірної методики розрахунку очікуваної вартості предмета закупівлі (http://www.me.gov.ua/→Головна→Діяльність→Публічні закупівлі→Консультації з питань закупівель →Узагальнені відповіді→лист від 20.08.2019 № 3301-04/34980-06).

Примірна методика розроблена та має бути затверджена Мінекономрозвитку після прийняття змін до Закону України «Про публічні закупівлі».  Мінекономрозвитку просить надавати зауваження та пропозиції для їх врахування  під час роботи над методикою. 

 Звертаємо увагу, що з 23.08.2019 в системі «ProZorro» запроваджено зв’язок плану з тендером: при оголошенні надпорогової закупівлі замовники мають зазначати відповідний їй ідентифікатор плану.  Новація дозволяє прослідкувати процес закупівлі від планування до підписання контрактів. 

За інформацією, що міститься на порталі prozorro.gov.ua (розділ «Новини» за  20 серпня 2019 року), новий функціонал є передумовою для двох майбутніх доробок в системі: створення технічної можливості делегування закупівель на центральні закупівельні організації та інтеграції з Держказначейством (автоматична передача даних про укладений договір). Окрім того, поява зв’язку плану з тендером допоможе поліпшити процес планування в організації, що важливо для контролю та моніторингу закупівель. 

Зв’язок з планом є обов’язковим для всіх понадпорогових процедур, окрім другого етапу конкурентного діалогу та раундів закупівель за рамковою угодою. Для допорогових закупівель та процедур звітування ця умова є опційною.

Якщо потрібно оголосити закупівлю, якої не було в плані, замовник має внести зміни в річний план, а вже відповідно до плану оголошувати тендер. 

Тобто, у кожної закупівлі має бути окремий ідентифікатор плану. У випадку, коли закупівля відміняється чи не успішна, план вважається використаним (невдовзі у планів з’являться статуси). Для проведення повторної процедури замовнику потрібно буде опублікувати новий план.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств