Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Варто знати!

Пацієнти мають право на низку безкоштовних лабораторних досліджень та витратних матеріалів

29 жовтня 2019 - 11:17

Пацієнт, що подав декларацію про обслуговування у лікаря первинної ланки, може отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів. У Національній службі здоров’я України уточнюють, безоплатно – без будь-яких доплат або придбання витратних матеріалів. Серед них:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
  • загальний аналіз сечі
  • глюкоза крові
  • загальний холестерин
  • швидкий тест на вагітність
  • швидкий тест на тропонін
  • швидкий тест на ВІЛ
  • швидкий тест на вірусні гепатити.

За потреби проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії закладу, або  до надавача цієї послуги, з яким заклад має відповідний договір про співпрацю. Це може бути лабораторія як комунального, так і приватного закладу.

Вакуумну пробірку (вакутайнер) для аналізу крові, рукавички, спиртову серветку/вату/спирт, шприц, контейнер для збору сечі пацієнт не має приносити або оплачувати додатково. Їх наявність забезпечує заклад первинної медичної допомоги. Якщо лікар вважає доцільним проведення цих лабораторних досліджень, треба запитати в нього, де можна отримати контейнер для збору сечі – у нього на прийомі, в кабінеті забору аналізів чи в лабораторії, що здійснить це дослідження за його направленням.

У разі необхідності проведення швидких тестів на віруси, вагітність, глюкозу крові та тропоніни їх можна пройти або безпосередньо на прийомі у лікаря, або в маніпуляційному кабінеті закладу. Кожна установа цей процес організовує по-своєму. Але незмінним залишається те, що всі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України закладу-партнеру.

Якщо від пацієнта вимагають кошти за проведення цих досліджень, він може зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за коротким номером 1677.

Довідково.

Партнерами НСЗУ є 1349 закладів ПМД. В електронній системі охорони здоров’я зареєстровано 22 535 лікарів. Серед них більше 74% – це сімейні лікарі, з якими підписали декларації майже 21 млн пацієнтів, більше 15% – терапевти, до яких подано трохи більше 4 млн декларацій, майже 11% – педіатри, яких обрали 3 млн пацієнтів. Кожен з лікарів первинки при потребі може направити свого пацієнта на проведення необхідного діагностичного лабораторного дослідження або зробити швидкий тест абсолютно безоплатно.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області