Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Працівників культури та майстрів народного мистецтва вітають з професійним святом

8 листопада 2019 - 11:30

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва в Запорізькому академічному обласному  театрі юного глядача працівників галузі області привітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко. 

Під час урочистостей були вручені дипломи лауреатам обласних премій за досягнення в розвитку культури Запорізького краю та за досягнення в краєзнавчій роботі імені Якова Новицького. Крім цього, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток культури Запорізького краю та з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва  фахівцям галузі було вручено грамоти та подяки голови Запорізької обласної державної адміністрації. Орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» І ступеня із занесенням його до Книги пошани ЗОР нагороджено директора-художнього керівника комунального закладу «Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Магара» ЗОР Володимира Панькіна. Орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня було нагороджено заступнцю начальника управління культури департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Людмилу Висоцьку.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко повідомив про основні показники по галузі за 9 місяців поточного року. Так, мережа закладів культури Запорізької області складає понад 1000 закладів та установ. Це три заповідники (у т.ч. Національний заповідник «Хортиця» і Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила»), 23 музеї, 114 музеїв на громадських засадах, три обласних театри, філармонія, два вищих навчальних заклади І-ІІ рівнів акредитації, 60 мистецьких шкіл, 10 кінотеатрів, 473 бібліотеки, 410 закладів культури клубного типу, з них 75% - у сільській місцевості. З початку року виконано ремонтні роботи у 141 закладі культури області.

Обласні театри і філармонія з початку року провели 1084 вистав та концертів, які загалом відвідали 145,3 тис. глядачів. Обласними театрами здійснено постановку 20 прем'єрних вистав.

Мистецьку освіту здобувають 12539 учнів. У вищих навчальних закладах І рівня акредитації на денній формі навчається 437 студентів, на заочній - 63 студенти. Мережа мистецьких шкіл Запорізької області налічує 60 одиниць, з них – 41 музична школа, 9 художніх шкіл, 10 шкіл мистецтв. 

В області діють 473 бібліотеки, з них 357 - у сільській місцевості, в яких упроваджуються нові форми діяльності з використанням інноваційних комп’ютерних технологій.

Здійснюються заходи із збереження та захисту пам’яток культурної спадщини та подальшої розбудови Національного заповідника «Хортиця», Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна могила». На державному обліку в Запорізькій області перебуває 3561 пам’ятка історії, археології, монументального мистецтва, науки і техніки, з них 2563 – пам’ятки археології, 948 – історії, 37 – монументального мистецтва, 20 – науки і техніки. Проведено  розкопки на пам’ятці археології національного значення Мамай-Горі, під час яких було знайдено унікальні артефакти. 

У Запорізькій області діє 104 громадських об’єднання національних меншин. Спільно з ними проведено: Всеукраїнський фестиваль національних спільнот «Ми українські - We are Ukrainian» у м. Приморськ, молодіжний фестиваль національних культур «ВІРА.НАДІЯ.ЛЮБОВ» у м. Мелітополь, фестиваль болгарської культури «Ізвор» у м. Бердянськ, тренінг з попередження проявів ксенофобії, расової та етнічної дискримінації у м. Бердянськ, грецькі громадські організації м. Запоріжжя та Мелітополя взяли участь у Всеукраїнському фестивалі грецької культури «Мега Йорти» у м. Волноваха Донецької області тощо.

У Запорізькій області зареєстровано 1144 релігійних організацій, налічується 43 різні конфесії, напрями, течії та тлумачення. 

За підтримки облдержадміністрації забезпечено проведення понад 30 міжнародних, всеукраїнських та регіональних фестивалів. Серед них знані не тільки в Україні, а й за її межами: дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», фестиваль дитячої творчості «Топ-Топ» та фестиваль для юнацтва та молоді «Зірки Азова», Всеукраїнський конкурс баяністів-акордеоністів «Баянне коло на Запоріжжі», Всеукраїнський фестиваль духової та естрадної музики «Таврійські сурми», фестиваль української культури «Витоки», відкритий фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Терпсихора запрошує», козацький фестиваль «Покрова на Хортиці». З метою просування бренду «Запоріжжя фестивальне» започатковано проведення низки фестивалів: «KIRILLOVKA-FEST» (Якимівський район), «Срібна купальська роса» (Токмацький район), молодіжний етнофестиваль (м. Мелітополь), «Вогняна квітка» (м. Токмак), відкритий фестиваль «Легенди степу» (Чернігівська ОТГ).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області