Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вітання голови Запорізької обласної державної адміністрації з нагоди 70-річчя утворення Запорізької області

10 січня 2009 - 10:32

Шановна Запорізька громадо!

В цьому році ми відзначаємо 70-річчя від дня утворення Запорізької області. 10 січня 1939 року було ухвалене рішення про виділення її зі складу Дніпропетровської області в окрему адміністративну одиницю. Майже через рік – 5 січня 1940 року – відбулося перше засідання обласної ради.

Роки, що минули відтоді, були сповнені подіями, вікопомними як для нашого Запорізького краю, так і для всієї України – будівництво потужного промислового майданчика, героїчна боротьба проти нацистської навали, повоєнна відбудова, розвиток інфраструктури міст та районів, спорудження нових потужних енергетичних підприємств.

Все це – наша історія, яку творили наші земляки, наші діди-прадіди, наші батьки. І в ці святкові дні ми кажемо «спасибі» кожному, хто зробив свій, можливо не такий вже й помітний на перший погляд, але гідний внесок в цю історію.

Ми дякуємо тим, хто працював на будівництві металургійних та машинобудівних підприємств-гігантів, закладаючи підвалини потужного промислового комплексу нашого краю, хто зводив житло, школи та лікарні, будував шляхи та прокладав залізничні колії.

Ми в неоплатному боргу перед тими, хто ціною неймовірних страждань, ціною власного життя виборов наше право на свободу та майбутнє в часи Великої Вітчизняної війни. Сотні тисяч запоріжців зі зброєю в руках – на фронтах та в тилу – боронили рідну землю від ворога. За мужність, відвагу та героїзм 124 з них були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Ми пам'ятаємо трудовий подвиг тих, хто у важкі повоєнні часи, у голоді та холоді піднімав наш край з руїн, відновлював промислове виробництво, відроджував сільське господарство. Саме завдяки Вам, завдяки Вашій самовідданій героїчній праці вже через п'ять років після закінчення війни всі 670 заводів та фабрик нашої області відновили роботу.

Ми дякуємо тим, хто будував найбільші в Європі атомну та теплову електростанції, розвивав агропромисловий комплекс, освіту, науку, медицину і культуру.

Ми – нинішнє покоління – продовжувачі Ваших славних традицій. І сьогодні всі ми, незалежно від того, працюємо ми на підприємствах чи у театрах та музеях, плекаємо щедрі лани чи навчаємо дітей, захищаємо спортивну честь країни чи лікуємо людей – всі ми творимо історію Запорізької землі.

Попереду на нас чекає багато роботи – важкої та наполегливої. Будуть і труднощі, і розчарування, але – переконаний – будуть і перемоги, і нові звершення заради процвітання нашого краю, заради розбудови Української держави, заради надійного і доброго майбутнього наших дітей та онуків.

Адже саме заради цього ми живемо і працюємо, віримо і сподіваємося.

Зі святом вас, дорогі земляки!

Слава Запорізькому краю!

Слава Україні!

 

З повагою,
голова облдержадміністрації


Олександр Старух

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області