Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечити газом комунальну та соціальну сфери

10 січня 2009 - 14:38

Посадовець коротко поінформував присутніх про основні підсумки зустрічі із керівниками промислових підприємств регіону, що відбулася напередодні. За словами очільника області, наразі всі промислові підприємства області виконують зобов'язання щодо скорочення споживання газу. Тепер слово - за підприємствами комунальної сфери.

- Це не означає, що потрібно просто відключити опалення чи підігрів води. ЖКГ має зберегти свої позиції і підійти продумано до питання збереження і використання блакитного палива, - зазначив Олександр Старух.

Штаби, створені при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, забезпечують посилений контроль та вживають відповідні заходи з метою запобігання виникненню аварійних ситуацій на тепломережах.

У Запоріжжі, Мелітополі, Токмаку, інших містах регіону вже переглянули графіки теплового режиму, в обласному центрі також ухвалене рішення про подачу гарячої води за графіком. Крім цього розглядаються можливості переведення деяких котелень на опалення вугіллям та мазутом, використання для опалення альтернативних джерел енергії. Зокрема, у Вільнянську та Пологах використовують промислові відходи соняшнику, у Приазовському – солому, в Якимівці – відходи виробництва місцевого хлібокомбінату.

Під час наради керівник регіону вкотре звернувся через засоби масової інформації до населення із нагадуванням про необхідність своєчасно розраховуватись за отримані житлово-комунальні послуги, гаряче тепло- та водопостачання. Інакше теплові мережі області опиняться під загрозою відключення від газу. Про це на сьогоднішній ранковій селекторній нараді попередили представники «Нафтогазу».

Особливе занепокоєння викликає ситуація в обласному центрі, де заборгованість за спожитий лише у 2008 році газ становить близько 86 млн. грн., причому левову частку цієї суми складає борг за грудень. Ситуація повинна дещо поліпшитись, коли городяни після тривалих свят почнуть сплачувати за послуги, отримані минулого місяця. Але в цілому, на думку міського голови Євгена Карташова, розв'язати проблему заборгованості місто самотужки не в змозі. Тому він запропонував разом з обласною виконавчою владою звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням узгодити питання отримання містами банківських кредитів для сплати боргу за використані енергоносії.

Окремий наголос під час наради було зроблено на необхідності постійного контролю за теплозабезпеченням соціальної сфери. Зокрема, заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов повідомив про результати засідання обласної протиепідеміологічної комісії, яка рекомендує подовжувати шкільні канікули, якщо температура у загальноосвітньому закладі не перевищує 15 о С. Проте остаточне рішення щодо призупинення навчального процесу мають ухвалювати місцеві органи влади після ретельного вивчення ситуації. Наразі прийняте рішення про подовження канікул тільки в обласному центрі. Щодо питання роботи дитячих садків, воно має вирішуватися окремо по кожному закладу.

Облдержадміністрація також вимагає від керівників територій забезпечити належне функціонування соціальних закладів цілодобового перебування – лікувальних та інтернатних установ.

Наостанок Олександр Старух звернувся до присутніх із закликом зробити висновки із тих труднощів, з якими цього опалювального сезону стикаються території.

- Кожен опалювальний сезон приносить певні проблеми і , скоріше за все, не стане виключенням і наступний. Тож готуватись до нього маємо вже сьогодні, - переконаний керівник обласної виконавчої влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області