Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Зберегти і примножити здобутки соціально-економічного розвитку регіону»

20 січня 2009 - 16:18

Голова облдержадміністрації Олександр Старух, його перший заступник Олександр Бережний, заступники Олександр Сін, Геннадій Фукс, Микола Фролов та Роман Дригинич провели прес-конференцію для центральних і регіональних засобів масової інформації за підсумками соціально-економічного розвитку Запорізького регіону у 2008 році.

За словами Олександра Старуха, минулий рік для нашої області, як і для країни в цілому, умовно розділився на два етапи. Доволі високі темпи розвитку за перші 9 місяців 2008 року у жовтні змінилися падінням виробництва, спричиненим світовою економічною кризою. Проте потужний потенціал регіону та досягнення першого півріччя дозволили регіону утримати позитивну динаміку розвитку і на кінець минулого року.

Так, незважаючи на серйозні проблеми, з якими зіткнулася запорізька промисловість, падіння виробництва у цій галузі на кінець року склало лише 2,2% у порівнянні з 2007 роком. Це, до речі, найкращий результат серед індустріальних регіонів країни. В цілому ж по Україні цей показник складає 3,1%.

Завдяки злагодженій роботі всіх структурних підрозділів органів влади вдалося збільшити обсяги державних інвестицій на 30% у порівнянні з 2007 роком, що виводить наш регіон на 7 місце по Україні за цим показником.

Попри всі недоліки цінової політики та відсутність системного підходу з боку уряду до вирішення проблем сільськогосподарської галузі, аграріям області цього року вдалося не лише виростити й зібрати рекордний для останніх двох десятиріч врожай зернових, а й призупинити падіння у тваринницькій галузі.

Суттєво зросли й темпи газифікації – у 3,6 раза порівняно з 2006 та 2007 роками. Наразі рівень газифікації населених пунктів області складає близько 30%, при цьому блакитне паливо мають вже понад 80% населення регіону. Ще 22 об'єкти знаходяться у стані високої готовності – тобто фактично готові до пуску газу.

Ці роботи влада продовжить і у 2009 році поряд із впровадженням заходів з енергозбереження та використання альтернативних джерел теплопостачання. Перші кроки у цьому напрямку були зроблені у 2008 році. Відповідні пілотні проекти наразі реалізовуються у Гуляйпільському, Приазовському, Чернігівському та Вільнянському районах.

Зроблено й перший крок у вирішенні наболілої проблеми Молочного лиману – наприкінці грудня були проведені роботи щодо розчистки гирла для підтримки необхідного гідрологічного режиму у водоймищі. За словами керівництва ОДА, робота щодо відновлення екологічного балансу у заказнику буде продовжена і цього року.

Завдяки тому, що у 2008 році регіон перевиконав плани щодо надходжень до бюджетів різних рівнів, зросли видатки на соціальну сферу із державного та обласного бюджетів. Це дало можливість вирішити немало проблем у галузі охорони здоров'я, освіти, охорони дитинства. Ремонт лікувальних та освітніх установ, покращення їх матеріально-технічного забезпечення, створення прийомних сімей та розвиток інших форм сімейного виховання, відкриття соціального гуртожитку для дітей-сиріт у Мелітополі, придбання 39 шкільних автобусів – ось лише деякі з досягнень регіону у соціальній сфері. І все це - результат спільної роботи обласної і місцевих влад та всієї запорізької громади.

На зміну економічної ситуації в країні через світову економічну кризу регіон відреагував одним з перших. Була створена відповідна робоча група, затверджений план антикризових дій, що має на меті мінімізувати наслідки економічної кризи для економіки регіону. Наразі проводиться постійний моніторинг виконання цього плану. Деякі з «антикризових» пропозицій області знайшли розуміння на центральному рівні та були враховані.

- Тепер наше завдання - зберегти все, чого ми досягли минулого року, не втратити наших надбань, і – попри непрості реалії сьогодення – примножити наші здобутки у соціально-економічному розвитку Запорізького краю, - зазначив, підсумовуючи звіт про роботу обласної виконавчої влади, Олександр Старух.

 

 

Управління у справах преси та інформації.

(.doc, 67Kb)

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України