Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Стан проходження земельної реформи обговорили на Національному селекторі

27 грудня 2019 - 09:46

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства під головуванням Тараса Висоцького провело Національний онлайн селектор щодо ходу реалізації земельної реформи. У заході взяли участь представники облдержадміністрацій, територіальних управлінь Держгеокадастру, голови сільських та селищних рад,  територіальних громад.  Запорізьку область  представляли працівники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Учасники селекторної наради обговорили стан проходження земельної реформи в Україні та проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019) до другого читання.

Крім цього, представники областей мали можливість поставити запитання  та отримати вичерпні відповіді. Найбільше їх хвилювали питання концентрації землі при купівлі в одні руки, доступу іноземців, державної підтримки агровиробників, використання та захисту земель.

Як зазначили представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, ухвалений у першому читанні законопроєкт щодо ринку землі буде доопрацьований. Наразі внесено близько 2,5 тис. правок, які допоможуть розв'язати базові проблеми. Згідно з ними  землю сільськогосподарського призначення зможуть купувати виключно українці та українські компанії, засновані громадянами України. У разі недотримання норми  землю має бути відчужено на користь держави. Ця правка вже подана депутатами. Що стосується громадян інших держав та іноземних компаній, вони отримають право купувати українську землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.

Питання концентрації землі в одних руках теж переглянуто в інтересах суспільства. Передбачено можливість володіти землею площею не більше 10 тис. га. Розглянули й питання надання українцям можливості працювати на правах оренди.

Головне завдання, яке стоїть перед Урядом, — забезпечити орендні відносини в прозорій площині. Зокрема, буде розглянуто питання створення державного земельного фонду, що дасть можливість українцям реалізувати свою власність державі. Також передбачено можливість ОТГ купувати землю та отримувати державну підтримку.

Нагадаємо, Верховна Рада під час засідання 13 листопада ухвалила в першому читанні депутатський законопроєкт №2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. За відповідне рішення проголосували 240 депутатів


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.