Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять загиблих у військовій операції під м. Дебальцеве

18 лютого 2020 - 13:25

На Алеї Захисників України у парку Металургів відбувся мітинг та покладання квітів до п’ятої річниці завершення Дебальцевської операції. Участь у заході взяв голова облдержадміністрації Віталій Туринок та керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. Вшанувати подвиг українських воїнів прийшли рідні та близькі полеглих героїв, ветерани антитерористичної операції, військовослужбовці.

− Сьогодні ми зібралися вшанувати пам'ять воїнів, які брали участь у складній операції у м. Дебальцеве. Це був нерівний бой з загарбниками, для цього вже достатньо доказової бази. Українські воїни протистояли ворогу до кінця, не жаліючи сил, здоров’я та життя. Українські захисники зірвали плани ворога оточити та знищити найбільш боєздатні сили української армії, розділити підконтрольні Україні частини Донецької та Луганської областей. Ми пам’ятаємо та вшановуємо загиблих воїнів, а також пишаємося нашими захисниками, які вижили, змогли вчасно підставити плече, проявити мужність та не дали жодного шансу ворогу. Це одна з найжорстокіших та складних операцій під час проведення АТО. Під час Дебальцевської операції українські воїни доказали, що вони готові до бою та вміють захищати свою землю, − відзначив у своєму виступі голова облдержадміністрації Віталій Туринок.

Рівно 5 років тому, 18 лютого 2015 року, сили антитерористичної операції отримали наказ залишити м. Дебальцеве. Бої за місто і операція по виходу українських військових стали одними з найтрагічніших і масштабних подій за весь час війни на сході України. За весь час битви за місто з 15 січня по 18 лютого 2015 року за офіційними даними загинули 110 українських військових, 270 солдатів АТО були поранені, сім взяті в полон, 18 людей зникли безвісти. Серед загиблих є і наші земляки – Олександр Основа, Анатолій Шумило, Олександр Шелепаєв, Сергій Мар’єнко, Ігор Щербина, Костянтин Закревський, Євген Дужик та Олександр Говоруха.

Під час мітингу батько загиблого бійця Микола Говоруха розповів, що його син, як і інші військові, опинився у нерівному бою.

− Треба було захищати Україну, хлопці заради захисту своєї держави віддали все, що у них було. Майже місяць українські воїни провели у нерівному бою під с. Дебальцеве. У 2015 році на карті стояло майбутнє України та хлопці гідно трималися, не заплямували свою честь. У боях під м. Дебальцеве загинув мій син, який віддав життя за мирне небо. Це велика втрата. Коли українська армія переможе, бо війна ще триває, то всі втрати не будуть марними, − звернувся до присутніх Микола Говоруха.

За загиблими героями відбувся молебень. Пам’ять полеглих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей