Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Позитивна динаміка сьогодення – результат ефективної роботи минулого року

24 березня 2009 - 15:08

Так охарактеризував стан справ у галузі тваринництва голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час щотижневого брифінгу для представників засобів масової інформації.

Відродження тваринництва, хоча і повільними темпами, але все ж набуває в регіоні видимих обрисів. Зростає поголів'я великої рогатої худоби, свиней. За словами Олександра Старуха, не може не тішити і той факт, що надої нині щодоби збільшено на 15 тонн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

- Завдяки ефективній роботі наших аграріїв та минулорічному рекордному врожаю тваринництво цього року не має проблем з кормовою базою, - зазначив посадовець.

Наразі ключовим завданням у галузі сільського господарства є організоване та своєчасне проведення комплексу весняно-польових робіт. Це питання знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації та районних виконавчих органів влади.

Нині види на врожай озимини непогані. З 589 тис. га посівів у доброму стані знаходяться 300 тис. га. Погодні умови також сприяють доброму росту та розвитку рослин.

Ярих культур хлібороби планують посіяти 956 тис. га. Третину площ мають зайняти зернові, майже половину – технічні. Є позитивні зрушення і щодо дотримання науково обґрунтованих сівозмін.

- Завдяки роботі, проведеній облдержадміністрацією, посіви соняшника цього року займуть площу на 135 тис. га менше, ніж у 2008 році. Адже маємо думати не лише про прибуток сьогодні, а й про родючість земель завтра, - наголосив Олександр Старух.

В цілому, на думку посадовця, проблема носить більш системний характер і полягає у відсутності прозорого цивілізованого ринку землі, що провокує споживацьке до неї ставлення. Введення права власності на землі сільськогосподарського призначення сприятиме виробленню у її власників більш дбайливого ставлення.

Щодо забезпечення весняно-польових робіт, на сьогодні сільгоспвиробники повністю забезпечені конвенційним насінням, на 93% - добривами і майже на половину – пальним.

Складною, за словами очільника області, залишається ситуація з кредитуванням аграріїв. Цього року лише 16 господарств отримали кредити комерційних банків. Остаточно не вирішені й питання пролонгації минулорічних позичок.

Під час брифінгу Олександр Старух також повідомив журналістам про позитивні зрушення у вирішенні проблеми забезпечення власним житлом жителів військового селища поблизу Юліївки.

Глава області також закликав запоріжців через засоби масової інформації «не словом, а ділом» взяти участь у суботниках з прибирання територій. 28 березня облдержадміністрація планує перший виїзд на Хортицю, щоб очистити частину острова від сміття.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також