Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Від розмов – до реальних кроків

8 квітня 2009 - 15:56

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух провів засідання тристоронньої соціально-економічної ради за участю першого заступника голови обласної ради Олександра Клепкова, голови обласної ради профспілок Віктора Сластьона, голови обласної федерації роботодавців Петра Ваната, заступника голови ОДА Миколи Фролова, представників бізнесу, профспілок, структурних підрозділів ОДА.

Учасники зібрання заслухали доповіді сторін соціального діалогу про виконання соціально-економічної угоди у минулому році, розглянули ситуацію на ринку праці в області та визначили пріоритети подальших спільних дій.

Як зазначив на початку зустрічі Олександр Старух, за останні півроку в економіці регіону на тлі світової кризи сталися суттєві зміни – скорочення промислового виробництва, зростання рівня безробіття, збільшення кількості людей, що працюють у режимі неповної зайнятості. Але завдяки своєчасному реагуванню на нові виклики та злагодженим діям всіх сторін соціального діалогу у реалізації регіонального плану антикризових заходів ситуація у регіоні є контрольованою і стабільною.

Посадовець наголосив, що нині головним спільним завданням є максимальне збереження трудових колективів, захист інтересів та прав людей праці, забезпечення дотримання трудового законодавства у сфері зайнятості та оплати праці.

- Перед нами постають серйозні проблеми, і щоб їх розв'язати, ми маємо від розмов переходити до реальних кроків, виробляти конструктивні пропозиції, коригувати плани дій, шукати баланс між інтересами найманих працівників, роботодавців та вимогами владних інституцій, - закликав до співпраці голова обласної виконавчої влади.

Окремою темою розмови стала практика виплати заробітної плати «у конвертах», що останнім часом набуває все більшого вжитку. Внаслідок цього страждають не лише бюджети різних рівнів, що недоотримують надходження від податків, але й самі наймані працівники, що позбавляються пенсійного стажу.

Визнаючи наявність економічного підґрунтя для подібного явища та необхідності проведення системних реформ у вітчизняній економіці, Олександр Старух разом з тим висунув вимогу позбутися цієї ганебної схеми.

- Ми розуміємо, що сьогодні підприємства намагаються вижити, хто як може, але поодинці ми з кризи вийти не зможемо, - наголосив очільник області. - Маємо відкинути егоїзм та об'єднатися.

Серед пріоритетів у подальшій діяльності, що визначили учасники зустрічі - стабілізація роботи підприємств промислового комплексу, продовження системної роботи щодо вирішення проблемних питань підприємств, у тому числі шляхом підготовки та внесення пропозицій до чинного законодавства, створення умов для залучення інвестицій та інноваційного розвитку. Адже від роботи реального сектору економіки великою мірою залежить наповнення бюджету, а отже, й виконання соціальних зобов'язань.

Також наголошувалося на необхідності максимально спрямувати зусилля на створення «зеленої вулиці» для розвитку малого та середнього підприємництва. Особлива увага приділятиметься підтримці товаровиробників області.

Учасники засідання одностайно погодилися, що реалізація цих заходів, які мають забезпечити виконання зобов'язань Регіональної тристоронньої угоди у 2009 році, потребує скоординованих спільних зусиль усіх сторін соціального діалогу.

 

Управління у справах преси та інформації

(.rtf, 39Kb)

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів