Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Життя та здоров’я на робочому місті - основне право людини

15 квітня 2009 - 11:37

Під таким гаслом за рекомендацією Міжнародної організації праці у 2009 році проводиться Тиждень охорони праці. З цієї нагоди організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні заходів з нагоди Дня охорони праці звертається до центральних і місцевих органів виконавчої влади, об'єднань роботодавців та профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ, організацій України.

З огляду на тяжкість наслідків нещасних випадків і захворювань, пов'язаних з працею на виробництві, та намагаючись привернути увагу світового співтовариства до створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров'я, Міжнародна організація праці щороку відзначає Всесвітній день охорони праці.

Згідно з Указом Президента України з 2006 року встановлено національний День охорони праці, який щороку відзначається 28 квітня, що збігається в часі зі Всесвітнім днем охорони праці і проводиться на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та галузях економічної діяльності України.

У 2009 році Всесвітній день охорони праці співпадає з 90-річчям утворення Міжнародної організації праці, який відзначатиметься в усьому світі, а також в Україні під гаслом: «90 років діяльності МОП за соціальну справедливість».

МОП першою заявила, що економічні, соціальні та культурні права так само важливі для людини, як її громадські та політичні. Дотримання Конвенцій і Рекомендацій МОП забезпечує право кожного працівника на кожному робочому місці на здорові та безпечні умови праці.

Головною метою державної політики України у сфері охорони праці є збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Зараз наша країна, як і багато інших держав світу, переживає складні часи фінансово-економічної кризи. Однак, за будь-яких обставин конституційне право працівника на належні, безпечні та здорові умови праці повинно забезпечуватись роботодавцем і бути предметом особливої турботи та контролю держави.

Основоположний принцип державної політики повністю відповідає девізу МОП щодо проведення Всесвітнього дня охорони праці у 2009 році «Життя та здоров'я на робочому місті - основне право людини». Підтримуючи ідеї МОП, Організаційний комітет ухвалив рішення щодо проведення в Україні з 22 по 28 квітня 2009 року під цим девізом Тижня охорони праці.

Завданням цієї широкомасштабної акції є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання та громадських організацій до фактичного стану безпеки й умов праці у галузях, на підприємствах, у виробничих підрозділах і на робочих місцях, сприяння своєчасному виявленню та усуненню порушень норм і правил, причин нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, надання всебічної підтримки потерпілим на виробництві працівникам, вшанування пам'яті загиблих.

У 2008 році в Україні рівень загального і смертельного травматизму на виробництві знизився порівняно з 2007 роком. Кількість нещасних випадків зменшилась відповідно на 1988 та 176.

Водночас, рівень ризику загибелі або травмування працівників з розрахунку на 100 тис. працюючих залишається вищим, ніж у розвинених країнах світу.

Згідно з оперативними даними в Україні у 2008 р. сталося на виробництві 16 206 випадків травмування працівників, з них 1005 – зі смертельними наслідками. На відшкодування шкоди, медичну, професійну й соціальну реабілітацію осіб, які постраждали від нещасних випадків на виробництві та отримали професійні захворювання, використано з коштів державного соціального страхування понад 3 млрд. грн.

На сьогодні найактуальнішим питанням у системі охорони праці та промислової безпеки, яке потребує нагального вирішення, є посилення відповідальності організаторів (власників) виробництва за невиконання вимог безпеки, несвоєчасне визначення виробничих ризиків та вжиття запобіжних заходів, не вирішення соціальних питань в умовах економічної кризи.

Зважаючи на пріоритетність життя і здоров'я людей, роботодавці не повинні заощаджувати на створенні здорових і безпечних умовах праці на підприємствах та скорочувати кількість фахівців, які опікуються цими проблемами.

Оргкомітет вважає за необхідне провести у рамках Тижня охорони праці комплекс масових акцій на державному, галузевому, регіональному та виробничому рівнях – семінари, конференції, виставки, дискусійні "круглі столи" тощо.

Організаційний комітет звертається до центральних і місцевих органів виконавчої влади, об'єднань роботодавців, трудових колективів, усіх профспілкових організацій із закликом активно долучитися до роботи та провести з 22 по 28 квітня 2009 року Тиждень охорони праці на кожному підприємстві, в установі, організації, визначити та вжити додаткових заходів з запобігання нещасним випадкам на виробництві і професійним захворюванням, підвищення рівня безпеки та умов праці, в тому числі на об'єктах малого і середнього бізнесу.

Оргкомітет пропонує протягом Тижня вшанувати пам'ять працівників, які загинули на виробництві, відвідати сім'ї потерпілих, віднайти можливості для надання їм допомоги з вирішення матеріальних, соціально-побутових питань тощо.

Організаційний комітет звертається до представників засобів масової інформації з пропозицією забезпечити всебічне висвітлення заходів, що відбуватимуться в Україні тп регіонах у рамках Тижня охорони праці.

Оргкомітет висловлює впевненість, що широкомасштабні акції та конкретна робота з відзначення Дня охорони праці в Україні істотно змінять ставлення роботодавців і працівників до вирішення проблем охорони праці в усіх галузях економіки, сприятимуть усуненню або зменшенню ризиків для життя та здоров'я людей, поліпшенню організації профілактики нещасних випадків і виробничо зумовлених захворювань упродовж поточного і наступних років.

 

Організаційний Комітет

(.doc, 51Kb)

Читайте також

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби