Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Промисловість, сільське господарство та туризм визначено пріоритетними напрямами економіки

12 травня 2020 - 14:37

foto

Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров та заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Дзятківський взяли участь в експертному онлайн-інтерв’ю «Аналіз пріоритетних секторів, стратегій регіонального розвитку, тенденцій економічного зростання та нових/пріоритетних професій для Запорізької області».

Участь в обговоренні взяли заступник Міністра освіти і науки України Петро Коржевський, представники Запорізького обласного союзу промисловців та підприємців «Потенціал», Запорізького обласного центру зайнятості, експертів з аналізу ринку праці EU4Skills, GIZ.

Учасники онлайн-зустрічі приділили увагу ключовим галузям економіки в області та затребуваності професій.

Петро Коржевський окреслив основні напрями реформування професійно-технічної освіти в умовах децентралізації та підкреслив відповідальність регіонів у визначенні економічних та освітніх пріоритетів. Саме з урахуванням запитів сучасного життя триває реформа системи профтехосвіти в Україні та Запорізькій області.

Іван Федоров зазначив, що в Запорізькій області є три перспективні напрями економіки регіону: промисловість, сільське господарство і туризм. Саме ці галузі наповнюють бюджет регіону, а люди цих професій найбільше затребувані на ринку праці.

– Перша галузь – промисловість. Вона має найвищу оплату праці та одночасно і дефіцит робітничих кадрів. Друга галузь – сільське господарство. І тут важливо звернути увагу на інтелект, так як сьогодні є тенденція переходу від ручної праці до механізованої обробки. Важливо, щоб учні закладів професійно-технічної освіти мали якісну підготовку на сучасній техніці – саме такі фахівці потрібні, – підкреслив Іван Федоров.

Третій напрям економіки Запорізької області – туризм. Запорізька область сьогодні одна з небагатьох в Україні має доступ до Азовського узбережжя – це понад 150 км. І вже сьогодні в регіоні власники баз відпочинку Кирилівки відчувають дефіцит якісних трудових ресурсів. А через епідемію коронавірусу ця проблема буде тільки посилюватися.

– Коронавірус вніс корективи в систему концентрації туризму в цілому в світі. Ми чітко повинні розуміти, що потрібно бути готовими приймати туристів з України та, можливо, країн ближнього зарубіжжя. Але надавши при цьому їм відпочинок з високим рівнем сервісу на території Азовських курортів. І тут нам знадобляться кваліфіковані кадри, – зазначив Іван Федоров.

Заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Дзятківський повідомив, що розвиток професійної освіти в регіоні та її функціональна ефективність напряму пов’язані зі стратегічним баченням напрямів розвитку регіону та тісного взаємозв’язку з роботодавцями, особливо у питаннях визначення найбільш нових професій та навичок.

За результатами обговорення учасники засідання ухвалили визначити пріоритетними секторами економіки в Запорізькому регіоні: промисловість, сільське господарство та туризм (готельно-ресторанний сервіс). А також смарт-спеціалізації регіону: відновлювальна енергетика, виробництво електродвигунів, генераторів, трансформаторів, машин і устаткування для сільського господарства, двигунів та запчастин до гвинтокрилів, відновлювальної енергетики.

З урахуванням наявних економічних умов основними пріоритетними професіями визначено:

для переробної промисловості та сільського господарства: верстатники (верстатник широкого профілю, токар, фрезерувальник, оператор верстатів з програмним керуванням, контролер з верстатних та слюсарних робіт (верстатні роботи); зварники (електрогазозварник, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах, різальник холодного металу); слюсарі (слюсар з механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник, слюсар-ремонтник, слюсарі з ремонту с/х техніки); машиністи (машиніст крана металургійного виробництва, машиніст тепловозу), контролер у виробництві чорних металів, лаборант хімічного аналізу, прокатник гарячого металу, розливник сталі, тракторист);

для енергетики: електромонтери (електромонтер з обслуговування станцій, електромонтер з налагоджувальних устаткування енергетичних установок); слюсар з ремонту турбінного устаткування;

для туризму: кухар, кондитер, бармен, адміністратор, покоївка, кастелянка, черговий по поверху (готелю, кемпінгу, пансіонату), бариста.

Найважливішими критеріями для ідентифікації пріоритетних професій є: наявність стійкого попиту роботодавців (постійна наявність вакансій); дефіцитність професії (постійна незаповненість вакансій, тривалий період пошуку кандидатів); характерність професії для пріоритетних видів економічної діяльності; розмір заробітної плати працівників (найбільш оплачувані); професії із значним дисбалансом навичок (значне навантаження на вакансії з боку незайнятого населення); рідкість та унікальність професій (з унікальними навичками); професії, за якими не здійснюється підготовка закладами професійно-технічної освіти.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна