Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Запобігання та протидія домашньому насильству

В області працюють центри для осіб, постраждалих від домашнього насильства

20 травня 2020 - 12:38

У Департаменті соціального захисту облдержадміністрації відбулось дистанційне засідання міжвідомчої робочої групи з питань запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі. Участь у заході взяли начальниця відділу та головна спеціалістка відділу оздоровлення, сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Департаменту Ольга Дроздова та Любов Соболєва.

Під час обговорення розглядався ряд питань, серед них і показники звернень про домашнє насильство та надання послуг в умовах карантинного режиму в Запорізькій області.

Так, з початку року до суб’єктів взаємодії, відповідальних за домашнє насильство (правоохоронні органи, органи влади), надійшло 1931 звернення щодо насильства в сім'ї. З них: 1789 від жінок, 142 від чоловіків.

Для надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, в Запорізькій області створені та діють чотири центри. Це:

  • Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги, який працює цілодобово і розрахований на одночасне перебування до 10 осіб. Основними завданнями центру є надання невідкладної комплексної допомоги (психологічних, соціально-побутових, соціально-педагогічних, соціально-медичних, інформаційних, юридичних послуг) особам, які знаходяться в складних життєвих обставинах.

  • У м. Бердянськ на базі міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Заклад є спеціалізованою службою підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та структурним підрозділом центру.

  • У м. Мелітополь притулок «Фіалка» для тимчасового цілодобового перебування жінок, які постраждали від домашнього, гендерно обумовленого, або будь-якого іншого виду насильства. Створення такого кризового центру відбулося в рамках тристороннього Меморандуму про взаєморозуміння, укладеного між Мелітопольською міською радою, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Благодійною організацією «Благодійний фонд «Все можливо».

  • У м. Запоріжжя діє Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка».

Окрім цього в області діють шість мобільних бригад: бригада у складі Запорізького міського ЦСССДМ; бригада соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті Мелітопольського районного ЦСССДМ; бригада Преображенської ОТГ; бригада Центру надання соціальних послуг Оріхівської міської ради; бригада Центру надання соціальних послуг Павлівської сільської ради; бригада Таврійської ОТГ.

Учасники робочої групи, які є суб'єктами взаємодії з питань запобігання та протидії домашньому насильству, отримали практичні посібники – путівники координаторів, уповноважених осіб, відповідальних працівників місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. Там прописаний алгоритм створення й забезпечення роботи притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства, особливості створення і забезпечення роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Видання практичних посібників стало можливим за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках програми «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», яка здійснювалась Фондом Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine в співпраці з Міністерством соціальної політики України.

Також учасники робочої групи обговорили питання щодо участі міста Запоріжжя у конкурсному відборі міст-партнерів з 12 областей, який оголосив Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine України для участі у програмі «Міста, вільні від домашнього насильства» на 2020-2021 роки.

Конкурсний відбір триває до 25 травня. Усі подробиці тут.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області