Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

"Зелений тариф" – стимул альтернативної електроенергетики

6 травня 2009 - 11:28

Національна комісія регулювання електроенергетики України вперше затвердила розмір "зеленого тарифу" на продаж електроенергії на оптовий ринок. Мова йде про енергію, вироблену з використанням енергії сонця, вітру, хвиль та припливів, гідроенергію, енергію біомаси, газу з органічних відходів.

 

«Зелений тариф» - спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксівного газів).

Величина «зеленого тарифу» встановлюється щорічно для кожного суб'єкта господарювання на рівні подвоєного  середньозваженого тарифу на електричну енергію , яка закуповується в  енергогенеруючих  компаній,  що працюють  на оптовому  ринку  електричної енергії України за ціновими заявками на  рік,  що  передує  року  встановлення  тарифу. Такий  порядок стимулювання  виробництва  електроенергії  з альтернативних джерел застосовується для  кожного   суб'єкта   господарювання протягом 10 років з дати його встановлення.

На виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення «зеленого тарифу» Національна комісія регулювання електроенергетики України розробила та своєю постановою від 22.01.2009 № 32 затвердила Порядок встановлення, перегляду та припинення дії «зеленого тарифу» для суб'єктів господарської діяльності.

Зазначений Порядок регулює процедуру встановлення та припинення дії «зеленого тарифу», який на 2009 рік встановлений у розмірі 66,24 коп. за 1 КВт год. (без ПДВ) (постанова НКРЕ від 15.01.2009 № 25).

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про електроенергетику» електроенергія, вироблена з альтернативних джерел енергії, купується та продається лише на оптовому ринку електричної енергії України та може бути реалізована за «зеленим тарифом» за прямими договорами зі споживачами, при цьому споживачу видається документ встановленої форми, що підтверджує закупівлю.

Засади формування та застосування " зеленого тарифу":

  • залежить від виду альтернативного джерела енергії (енергії сонця, вітру, хвиль та припливів, гідроенергію, енергію біомаси, газу з органічних відходів), за допомогою якого згенерована електроенергія, й визначатиметься за допомогою коефіцієнтів, наведених нижче;
  • базується на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року;
  • мінімальний розмір буде прив'язаний до євровалюти;
  • коефіцієнти «зеленого тарифу» будуть зменшуватися для об'єктів, побудованих або суттєво модернізованих після 2014 року (на 10%), 2019 (на 20%) та 2024 (на 30%);
  • буде застосовуватися до 1 січня 2030 року (раніше передбачалася 10-річна дія для кожного об'єкта).

Якщо енергія, вироблена з альтернативних джерел енергії, не продана за прямими договорами, оптовий ринок електричної енергії України зобов'язаний купувати у виробників за «зеленим тарифом» таку електричну енергію.

Для здійснення продажу електричної енергії за «зеленим тарифом» на оптовому ринку електричної енергії необхідно у встановленому порядку отримати ліцензію на постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом відповідно до вимог чинного законодавства.

Таким чином, Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії» передбачається створити нормативно-правові умови щодо вдосконалення тарифної політики в електроенергетичній сфері, а також у сфері теплопостачання шляхом введення "зеленого тарифу". Зокрема, пропонується встановити стимулюючий тариф на електроенергію, видобуту з альтернативних джерел, на рівні 1,8 тарифу від відпускної ціни електроенергії теплових електростанцій, яка склалась на період максимуму навантажень об´єднаної енергосистеми України.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області