Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області відновлено навчання кандидатів, які бажають виховувати дітей-сиріт

15 червня 2020 - 13:39

Рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області запроваджено послаблення протиепідемічних заходів, серед яких – відновлення навчання кандидатів в усиновлювачі, потенційні опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі.

Тому спеціалістами Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом червня-липня 2020 року заплановано п’ять триденних тренінгових навчань для кандидатів в усиновлювачі. Всі заходи будуть проведені з дотриманням  санітарно-епідемічних правил безпеки (засоби індивідуального захисту, дистанція 1,5 м.) формування груп для навчання – не більше 10 осіб.

Перше навчання відбулось 9 – 11 червня на базі Громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій».

Основною метою заходу є захист прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, сприяння у створенні форм сімейного влаштування дітей, які в умовах карантину вимушено продовжують чекати, цілодобово перебуваючи в закладах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту на влаштування в сім’ї громадян.

Напередодні тренінгу з усіма кандидатами було проведено співбесіду на онлайн платформі Zoom, що дало змогу краще дізнатися їх соціальні історії та мотивацію. Навчання дозволить кандидатам отримати знання щодо:

  • законодавчого забезпечення усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

  • психологічних особливостей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту прав та законних інтересів;

  • допоможе оволодіти уміннями та практичними навичками щодо забезпечення безпечних умов адаптації дитини до нового соціального середовища, налагодження контакту з дитиною;

  • визначення специфічних потреб дитини, яка влаштовується у сім’ю, забезпечення прав дитини.

Особливістю тренінгових занять є те, що майбутні батьки отримають не тільки теоретичну інформацію (під час тренінгу учасників знайомлять з особливостями сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, стилями виховання, віковими особливостями розвитку дітей, етапами адаптації дитини в сім’ї), а й мають можливість «приміряти» на себе ту чи іншу роль, пов’язану з вихованням дітей, за допомогою тренінгових вправ. Навчальний матеріал був сформований таким чином, щоб учасники мали змогу ознайомитись з психологічними та поведінковими особливостями дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з новонародженого до дошкільного віку: зокрема, теорія прихильності Джона Боулбі, депривація, синдром госпіталізму, патології новонароджених дітей.

Кандидати мають змогу ознайомитись з процедурними аспектами усиновлення дитини, а також практичними аспектами роботи з усиновителями.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць