Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Головне завдання сьогодення – збереження робочих місць і зарплати

10 червня 2009 - 16:13

Відбулося засідання колегії обласної державної адміністрації, яке провів перший заступник голови ОДА Олександр Бережний за участю керівників органів влади обласного рівня, міських голів міст обласного значення, голів райдержадміністрацій та районних рад.

Про стан оплати праці в області та виконання завдань щодо забезпечення погашення заборгованості із неї доповів на засіданні колегії заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін. Він зазначив, що нині всі зусилля обласної виконавчої влади спрямовані на подолання наслідків економічної кризи, збереження робочих місць та гідного рівня заробітної плати. У цьому напрямку є позитивні зрушення – на 12-20 % зросла заробітна плата у сільському господарстві, бюджетній сфері, у таких галузях як виробництво електроенергії, газу та води.

Проте, за 4 місяці поточного року середня зарплата в області зросла лише на 3% до відповідного періоду 2008. Загальне зниження рівня оплати праці спостерігається останнім часом у багатьох важливих для регіону галузях економічної діяльності. Це й металургія, де заробітна плата знизилась на 10 %, виробництво транспортних засобів – на 8,4 %. Різко впав рівень зарплат у працівників будівництва – більше як на 30 %.

Порівнюючи середні розміри заробітної плати у споріднених за структурою областях – Дніпропетровській, Донецькій та Запорізькій, – Олександр Сін оприлюднив цікаві висновки.

- З арплати працівників промисловості, сільського господарства та будівництва співвідносяться на території наших регіонів. Однак, у сфері фінансової діяльності, торгівлі та наданні комунальних послуг вона у нас значно нижча, ніж середні показники Дніпропетровської та Донецької областей, і навіть по Україні в цілому. Такі факти свідчать про “тінізацію” економічної діяльності та заробітної плати в регіоні, - зробив висновок посадовець. - Подолати такі явища можливо за умови особистої відповідальності керівників територій та врегулювання цих процесів.

Щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати, то в області в і н залишає бажати кращого. На 1 травня борги запорізьких підприємств перед своїми працівниками складали 54,4 млн. грн. Найгірша ситуація склалася на підприємствах Запоріжжя , значною мірою через труднощі на державному підприємстві «Радіоприлад» та титано-магнієвому комбінаті. Учасники засідання переконані, що вирішити проблеми державних підприємств-боржників допоможе виїзне засідання Кабінету Міністрів України.

Члени колегії обговорили процеси реформування дозвільної системи в області. Передбачається, що всі дозвільні центри регіону будуть працювати за однією моделлю.

Також на колегії розглянули основні завдання реформування житлово-комунального господарства. Слушною пропозицією члени колегії визнали запровадження побудинкового обліку надходжень плати за послуги. Це, за словами виступаючих, забезпечить прозорість розрахунків. Такою системою вже охоплено деякі житлові будинки комунальної власності у Бердянську, Приморську, Запоріжжі та Енергодарі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»