Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вперше на острові Хортиця розгорнуто 100 метровий прапор України

23 серпня 2020 - 12:12

Голова облдержадміністрації Віталій Боговін взяв участь в урочистій церемонії підняття Державного прапора України на найвищому флагштоці в Запорізькій області. Захід відбувся на о. Хортиця біля Музею історії запорозького козацтва.

До урочистої церемонії підняття Державного Прапора України також приєдналися керівники області та міста, військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, прапороносці, активісти, молодь.

Сьогодні на честь Дня Державного Прапора України на Хортиці  вперше в історії військовослужбовцями Національної гвардії України розгорнуто 100 метровий прапор як символ єдності та перемоги.

У боротьбі за право жити під синьо-жовтим прапором свободи віддали життя сотні тисяч захисників України. Однак боротьба триває й нині, коли українці змушені захищати від російської агресії територіальну цілісність та суверенність України. Це боротьба не лише за людей і територію, а за право бути собою, вільно вирішувати як жити, у що вірити, кого любити, з ким дружити, куди прагнути і яке майбутнє обирати.

Віталій Боговін наголосив, що сьогодні українці відзначають одне з найбільш шанованих державних свят країни - День Прапора України.

- Шановні земляки! Сьогодні ми зібрались, щоб урочисто відсвяткувати День Державного Прапора України. Цей символ українських  національних традицій має об'єднуючу силу. Незалежно від національності, мови та релігії він гуртує нас в одне єдине ціле – український народ. Він об’єднує українців в усіх куточках Землі! Сьогодні прапор легко побачити не тільки на фасадах державних установ, але й на вікнах квартир та будинках. В автівках, що їдуть на море, чи дитячих візочках в місті. Але так було не завжди. Український прапор змінив декілька кольорів, перш ніж прийти до синьо-жовтого забарвлення. Він був червоним, малиновим і червоно-синім. Сучасний синьо-жовтий прапор був вперше публічно зафіксований 25 червня 1848 року у Львові. Він пройшов шлях від народного визнання до юридичного оформлення. І у 1991 році вперше піднявся над Верховною Радою України. Підняття прапора для кожного з нас та для всього світу констатує, що Україна була, є і залишиться незалежною державою вільних людей! Нехай прапор, що з гордістю розвивається в самому серці державності України – на острові Хортиця – залишається символічним оберегом для нас та нашої країни! Слава Україні!, - звернувся до присутніх голова облдержадміністрації Віталій Боговін.

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання захисників України, що віддали своє життя за нашу державу.

Завершено урочистий захід під звуки військового оркестру Національної гвардії України Запорізького гарнізону, які виконали українські музичні композиції.

Нагадаємо, гостей свята закликають виконувати карантинні заходи – використовувати захисні маски, тримати соціальну дистанцію.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн