Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національний банк робить наступний крок у межах політики оптимізації готівкового обігу України

3 вересня 2020 - 10:30

З 1 жовтня 2020 року монети номіналом 25 копійок перестануть бути платіжним засобом та будуть вилучені з обігу. Тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги. Окремо НБУ планує вилучати банкноти старих зразків, що були введені в обіг до 2003 року. Вони перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року.

Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти застарілі монети і банкноти упродовж наступних трьох років. Так, упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків. Упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Також з 1 жовтня 2020 року Національний банк активніше вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монет 1 гривня 1996 року золотистого кольору. Однак, на відміну від 25 копійок та старих банкнот, введених у обіг до 2003 року, вони поки що залишаться у готівковому обігу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися. Але ті банкноти і монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться. Натомість вони замінюватимуться відповідними номіналами обігових монет зразка 2018 року сріблястого кольору.

Вилучення з обігу монет дрібних номіналів має свої переваги:

•      Спрощення та зручність розрахунків готівкою. Банкноти старого зразку, введені у обіг до 2003 року, вже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається менше 2% від загальної кількості банкнот, а їх вилучення не завдасть незручностей громадянам, водночас бізнесу та державі принесе користь.

•      Позитивний економічний ефект. Витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, оброблення, транспортування, зберігання банкнот і монет тепер знизяться.

•      Підвищення якості готівки в обігу. Для Національного банку важливо, щоб національна валюта, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Українці мають бути впевнені, що готівка, отримана у торговельній мережі, касі банку або в його банкоматах, є абсолютно платіжною та придатною до обігу.

У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

Вилучені з обігу монети та банкноти будуть утилізовані Національним банком шляхом знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку. Банкноти будуть утилізовані у повністю автоматичному режимі: поріжуться на дрібні частини (шредінг), відновити які неможливо, після чого ця здрібнена маса утилізується на полігонах твердих побутових відходів.

Варто зауважити, що для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам, що діють в Україні з 2018 року.

 

За матеріалами НБУ

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області