Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Одинокі матері звернулись до обласної влади зі своїми проблемами

15 вересня 2020 - 14:20

Заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Свистун (стажування) та представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації - Лілія Єрохова, заступник начальника управління соціальних гарантій державної соціальної допомоги – начальник відділу адресного надання пільг і житлових субсидій  та Ірина Гречаник, начальник відділу державної соціальної допомоги та пенсійного забезпечення, запросили одиноких матерів, які зібралися на мітинг перед  будівлею ОДА,  до   облдержадміністрації, щоб разом обговорити проблеми, які їх хвилюють. 

Головна тема діалогу – врегулювання питання надання державної  допомоги одиноким матерям.

- Почати хотів би зі слів подяки. Чому?  Тому що я повністю поділяю ваше занепокоєння ситуацією, що склалася. Ми детально вивчили це питання. В Запорізькій області на 01 липня було 17659 осіб, які отримували державну допомогу як матері-одиначки. Після того, як були внесені зміни до чинного законодавства, 27 липня, на жаль суттєво була скорочена допомога, а якщо бути точним, то на 70% зменшилась кількість матерів, які отримують таку допомогу. Також хотів би зауважити, що ця ситуація не є виключно проблемою Запорізької області. Це проблема по всій Україні, і та напруженість, яка є в суспільстві, вона дійсно обґрунтована, - зазначив Олександр Свистун.

Крім цього, Олександр Свистун повідомив, що працює обласний фонд адресної допомоги, до якого можна звернутися для отримання матеріальної допомоги. 

Враховуючи сьогодення (запровадження карантину у зв’язку з COVID-19, низьке працевлаштування одиноких матерів у сільській місцевості та відповідно низький рівень доходів), з метою посилення  соціальної підтримки одиноких матерів, забезпечення збереження соціальної стабільності серед населення області та забезпечення мінімального рівня життя найменш соціально захищеним сім’ям, головою облдержадміністрації Віталієм Боговіним ініційовано звернення до Прем’єр-міністра  України Дениса Шмигаля  щодо можливості внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» в частині  встановлення гарантованого державою мінімального розміру допомоги одиноким матерям у розмірі 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку незалежно від доходу родини та соціального статусу одинокої матері.

Лілія Єрохова розповіла про заходи, які вживаються  облдержадміністрацією для вирішення цієї проблеми. 

Зокрема, за дорученням очільника області Віталія Боговіна підготовлено звернення до органів місцевого самоврядування, до представників територіальних громад,   щоб вони на своєму рівні надали  необхідну допомогу і провели інформаційно-роз’яснювальну роботу, яким чином матері зможуть отримувати допомогу.   

Ірина Гречаник повідомила про умови реалізації постанови Кабінету Міністрів України  від 22.07.2020 № 632  «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», зокрема про те, що основним принципом надання допомоги визначено наявність соціального статусу у одинокої матері - робота, перебування в центрі зайнятості, навчання, догляд за дитиною з інвалідністю, або до  досягнення дитиною трирічного віку. 

На зустрічі одинокі матері також скаржилися на  складнощі в  пошуку роботи, перепони щодо працевлаштування матерів-одиначок серед роботодавців та неприйнятні умови роботи, що пропонуються центрами зайнятості (далеко від дома, робота по 12 годин  на день тощо).

За підсумком зустрічі Департаменту доручено звернутися до Запорізького обласного центру зайнятості  щодо сприяння працевлаштуванню одиноких матерів, наданню роботи з урахуванням норм  Кодексу законів про працю України тощо.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни