Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Завдання влади – не говорити про проблеми, а їх вирішувати»

11 серпня 2009 - 16:55

Однією з провідних тем стала ситуація у сільському господарстві, де сьогодні повним ходом йде підготовка до осінніх польових робіт. За даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, що їх оприлюднив Олександр Старух, під посіви вже підготовлено 320 тисяч гектарів ґрунту; забезпеченість насінням складає близько третини.

Актуальним залишається й питання реалізації зібраного збіжжя. Запорізькі аграрії вже уклали договори з Аграрним фондом на закупівлю зерна приблизно  22 тис. тонн; щоправда, поки що закуплено лише близько 10% від цього обсягу – 2 тис. 400 тонн. Тому обласна виконавча влада всіляко спонукає сільгоспвиробників об’єднуватися у кооперативи, щоб захищати власні інтереси та протистояти намаганням трейдерів «збити» ціну на зерно.

Триває й робота щодо забезпечення виконання Указу Президента України про встановлення орендної плати за землю у розмірі не нижчому за 3%. Як зауважив Олександр Старух, по деяких господарствах орендна ставка й досі не перевищує 2% , і це при тому, що їх сусіди сплачують 4-5%.

- Ми розуміємо, що переломити ситуацію не так просто. Але органи влади на місцях мають зробити все, щоб захистити права власників земельних ділянок та забезпечити виконання законів України на всій території області, - підкреслив посадовець. – Бо ж завдання влади – не говорити про проблеми, а їх вирішувати.

Наразі фахівці управління АПР розробили та розіслали по територіях зразок додаткового договору на встановлення орендної плати від 3%. Така процедура дозволить орендарям уникнути переукладання договору та суттєво заощадити їхні гроші.

Олександр Старух поінформував журналістів також про хід підготовки до нового навчального року. Майже 90% навчальних закладів області вже готові до початку занять. До першого вересня роботи будуть завершені й у решті шкіл.

Проблемним, на думку очільника регіону, залишається питання розвитку мережі дошкільної освіти. Минулого року завдяки створенню груп дошкільного виховання на базі загальноосвітніх шкіл в регіоні з’явилася 1200 додаткових місць для дошкільнят. Проте того ж минулого року в області народилося на 2 тис. малюків більше. Тож темпи роботи є поки що недостатніми. Загалом по області у черзі на влаштування до дитячих садочків налічується близько 8 тисяч дітей. З них у  Запоріжжі –  4 тисячі. Великі черги у Бердянську та Мелітополі.

Керівник області поділився і своїм баченням бюджетних процесів, які  тривають у державі – зокрема, занепокоєння викликає намагання уряду вирішити проблему наповнення державної скарбниці за рахунок фактичної додаткової грошової емісії. І хоча Законом про внесення змін до Державного бюджету на 2009 рік передбачається, що кошти ці будуть спрямовані на підготовку до Євро-2012, на думку Олександра Старуха, є висока вірогідність того, що вони можуть бути використані для «латання дір» у державному бюджеті.

Прикладом цьому, за словами посадовця, може служити ситуація з наповненням Стабілізаційного фонду, де на папері зібрано вже близько 7 млрд. грн., але фактичний залишок коштів в окремі дні складає менше, ніж 0,5 млрд. Саме це,  наголосив голова облдержадміністрації,  стало причиною того, що Президент України наклав на цей закон вето.

Щодо місцевої проблематики, найбільше запорізьких журналістів хвилювала подальша доля Василівського замку «Садиба Попова».

- Зараз головне – затвердити положення, яким би «Садиба Попова» передавалася від рівня району на рівень області, - пояснив Олександр Старух. – І хоча наразі через складну економічну ситуацію в країні бюджети дуже обмежені у своїх можливостях, ми маємо зберегти цю пам’ятку, щоб за першої нагоди можна було продовжити її реконструкцію.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області