Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область має високі темпи захворюваності на COVID: на кожній території будуть розгорнуті додаткові ліжка для лікування хворих

17 листопада 2020 - 15:25

Голова облдержадміністрації Віталій Боговін провів термінову обласну селекторну нараду з головними лікарями медичних закладів, головами районних державних адміністрацій та головами об’єднаних територіальних громад щодо розгортання додаткових ліжок для лікування хворих на COVID та забезпечення лікарень киснем. У нараді також взяли участь заступники голови Олена Теряєва та Віталій Тишечко, керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, в. о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марина Воловик.

Учасники наради обговорили епідемічний стан на території Запорізької області, проаналізували використання ліжкового фонду у лікарнях та стан забезпечення закладів охорони здоров’я, визначених для надання допомоги хворим на COVID-19, медичним киснем.

Як повідомив Віталій Боговін, епідситуація в області і в країні в цілому залишається напруженою. Лише за минулу добу в Україні зафіксовано майже 12 тисяч нових випадків коронавірусної хвороби, у Запорізькій області 736 нових випадків захворювання.

  • Ми маємо готуватися до всіх можливих сценаріїв розвитку епідситуації. Зокрема, ми маємо бути готовими до розгортання тимчасових госпіталів у спортивних школах та санаторіях для лікування хворих. Лікарні мають бути готовими приймати хворих та надавати їм необхідну допомогу. Тому кожна територія повинна розробити план розгортання додаткових ліжок та опрацювати питання оснащення ліжок киснем, – зазначив Віталій Боговін.

Олена Теряєва наголосила, що вже кілька днів поспіль Запорізька область б’є антирекорди по кількості захворілих. Загалом на ранок 17 листопада у Запорізькій області зареєстровано 20 026  підтверджених випадків COVID-19. Запорізька область має один з самих високих темпів розповсюдження захворювання серед інших регіонів України. На сьогодні перевищення базового рівня захворюваності мають всі 25 адміністративних територій. Показник захворюваності складає 531 на 100 тисяч населення. В області на сьогодні розгорнуто 1786 ліжок, їх заповненість становить 60-64%. Щодня у медичні заклади госпіталізуються від 40 до 70 хворих.

  • План розгортання додаткових ліжок ми маємо опрацювати сьогодні-завтра. Планується додатково розгорнути 50% від усього ліжкового фонду області, крім спеціалізованих ліжок, а це загалом повинно скласти 4072 ліжка. Кожна територія повинна подбати про своїх мешканців та вирішити питання розміщення хворих, – відзначила Олена Теряєва.

У разі додаткового розгортання ліжкового фонду медичні працівники повинні пройти підготовку та навчання для лікування хворих на коронавірусну інфекцію. 

За підсумками наради голова облдержадміністрації надав доручення керівникам райдержадміністрацій, керівникам органів місцевого самоврядування та головним лікарям медичних закладів:

  •  здійснити верифікацію наявного ліжкового фонду у підпорядкованих закладах охорони здоров'я, визначитися щодо розгортання додаткового ліжкового фонду (у кількості 50% наявного ліжкового фонду) та подати план-графік робіт;

  • 17 листопада 2020 року затвердити на засіданнях територіальних комісій ТЕБ НС кількість ліжок та план-графік розгортання ліжкового фонду;

  • провести аналіз забезпечення медичним киснем (з киснем має бути 80% ліжок, виділених для лікування хворих на COVID) і аналіз освоєння коштів медичної субвенції.

Також голова облдержадміністрації звернувся до мешканців Запорізької області та закликав дотримуватись всіх протиепідемічних вимог: носити захисну маску, робити дезінфекцію рук та поверхонь, дотримуватись соціальної дистанції, уникати місць скупчення людей та, за можливості, залишатися вдома. 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств