Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державні кошти на реконструкцію тепломереж отримають ті території, які розроблять схему теплопостачання

1 жовтня 2009 - 14:00

Засідання оперативного штабу з питань підготовки та сталого проходження підприємствами паливно-енергетичного комплексу осінньо-зимового періоду 2009-2010 років провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін.

Сьогодні область лише на 52% розрахувалась за використане тепло минулого опалювального сезону. Вирішити проблему комунальні підприємства зможуть, якщо приведуть тарифи до економічно обґрунтованого рівня і змусять боржників - як населення, так і промислові підприємства - повернути кошти за надані послуги. До такого висновку дійшли члени штабу і запрошені на його засідання.

- 90% населення сплачує за комунальні послуги. Отже ідіть в народ і пояснюйте людям, що за спожите тепло, електроенергію чи воду треба платити, але перед цим зробіть ці послуги якісними, - запропонував заступник очільника області.

Уряд обіцяє допомогти тепловикам за рахунок кредиту «Ощадбанку» погасити борги і увійти в опалювальний сезон 2009 – 2010 років. Але на сьогодні лише 5 запорізьких підприємств теплопостачання оформили цей кредит.

Старі проблеми знову залишаються у Токмаку та Пологах, де послуги надають комерційні структури і які держава не має наміру фінансово підтримувати.

- І це правильно. Місцева влада цих населених пунктів сама поламала звичну схему теплопостачання. Тепер думайте, що говорити людям, і не сподівайтесь, що перед виборами вам допоможе якась політична партія, - зазначив О. Сін. Він також звернув увагу керівників територій ще на одну проблему, яка тягнеться з 2006 року і якій нині буде покладено край. Справа в тому, що Уряд цього року заборонив виділяти будь-які кошти з Державного бюджету на реконструкцію тепломереж тим містам, які не нададуть чіткої схеми теплопостачання. В нашому регіоні ще не затверджено жодної такої схеми.

За даними «Запоріжжяобленерго» розрахунки за спожиту електроенергію становлять 97,7%. Найбільше боргу числиться за промисловими підприємствами та місцевими службами водоканалу. Серед промислових підприємств вже хронічні боржники – ЗТМК, «Кремнійполімер» та «Радіоприлад». Наприклад, у поточному році «Кремнійполімер» сплатив лише 1% боргу.

Бердянський водоканал в місяць сплачує 30 тисяч гривень, а споживає електроенергії на мільйон щомісяця. З шостого жовтня курортне місто знову може залишитись без водопостачання через борги.

Подібна ситуація і з газопостачанням. «Запоріжгаз» теж попереджає боржників, що боротись з ними буде шляхом відключення від труби.

Олександр Сін на вирішення всіх проблем з погашенням боргів дав тиждень. Більше часу просто немає, бо опалювальний сезон не за горами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів