Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державні кошти на реконструкцію тепломереж отримають ті території, які розроблять схему теплопостачання

1 жовтня 2009 - 14:00

Засідання оперативного штабу з питань підготовки та сталого проходження підприємствами паливно-енергетичного комплексу осінньо-зимового періоду 2009-2010 років провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін.

Сьогодні область лише на 52% розрахувалась за використане тепло минулого опалювального сезону. Вирішити проблему комунальні підприємства зможуть, якщо приведуть тарифи до економічно обґрунтованого рівня і змусять боржників - як населення, так і промислові підприємства - повернути кошти за надані послуги. До такого висновку дійшли члени штабу і запрошені на його засідання.

- 90% населення сплачує за комунальні послуги. Отже ідіть в народ і пояснюйте людям, що за спожите тепло, електроенергію чи воду треба платити, але перед цим зробіть ці послуги якісними, - запропонував заступник очільника області.

Уряд обіцяє допомогти тепловикам за рахунок кредиту «Ощадбанку» погасити борги і увійти в опалювальний сезон 2009 – 2010 років. Але на сьогодні лише 5 запорізьких підприємств теплопостачання оформили цей кредит.

Старі проблеми знову залишаються у Токмаку та Пологах, де послуги надають комерційні структури і які держава не має наміру фінансово підтримувати.

- І це правильно. Місцева влада цих населених пунктів сама поламала звичну схему теплопостачання. Тепер думайте, що говорити людям, і не сподівайтесь, що перед виборами вам допоможе якась політична партія, - зазначив О. Сін. Він також звернув увагу керівників територій ще на одну проблему, яка тягнеться з 2006 року і якій нині буде покладено край. Справа в тому, що Уряд цього року заборонив виділяти будь-які кошти з Державного бюджету на реконструкцію тепломереж тим містам, які не нададуть чіткої схеми теплопостачання. В нашому регіоні ще не затверджено жодної такої схеми.

За даними «Запоріжжяобленерго» розрахунки за спожиту електроенергію становлять 97,7%. Найбільше боргу числиться за промисловими підприємствами та місцевими службами водоканалу. Серед промислових підприємств вже хронічні боржники – ЗТМК, «Кремнійполімер» та «Радіоприлад». Наприклад, у поточному році «Кремнійполімер» сплатив лише 1% боргу.

Бердянський водоканал в місяць сплачує 30 тисяч гривень, а споживає електроенергії на мільйон щомісяця. З шостого жовтня курортне місто знову може залишитись без водопостачання через борги.

Подібна ситуація і з газопостачанням. «Запоріжгаз» теж попереджає боржників, що боротись з ними буде шляхом відключення від труби.

Олександр Сін на вирішення всіх проблем з погашенням боргів дав тиждень. Більше часу просто немає, бо опалювальний сезон не за горами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни