Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Лікарні повинні забезпечити фізичну доступність для усіх пацієнтів – Олександр Старух

17 лютого 2021 - 17:06

Сьогодні голова Запорізької ОДА Олександр Старух провів нараду з питань забезпеченості інклюзії в медичних закладах Запорізької області. До наради долучилися керівники профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації та 56 медичних закладів області.

Наразі 117 медичних закладів області уклали угоди з НСЗУ. З них вимогам інклюзії повністю відповідають 73 заклади, ще 40 закладів не відповідають сучасним будівельними нормам щодо безбар’єрності. 

Повністю вимога інклюзії не дотримана в 13 лікарнях області. До таких належать:  «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Енергодарської міської ради; «Запорізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Запорізької районної ради; «Запорізька обласна клінічна інфекційна лікарня» Запорізької обласної ради;  «Приморський районний центр медико-санітарної допомоги» Приморської міської ради;  «Чкалівська амбулаторія сімейної практики» Чкалівської сільської ради Веселівського району; «Розівська районна лікарня Розівської селищної ради Розівського району; «Дніпрорудненська багатопрофільна лікарня» Дніпорудненської міської ради; «Токмацький центр первинної медико-санітарної допомоги» Токмацької міської ради; «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Андрієвської селищної ради; «Якімівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Якимівської селищної ради Якімівського району та інші.   

Якщо ці заклади до 19 березня 2021 року не здійснять необхідні роботи з забезпечення  безбар’єрного простору на території лікарні, то не зможуть укласти контракт на надання медичних послуг з НСЗУ. Внаслідок чого населення окремих територій області не отримає необхідну безоплатну медичну допомогу. У такому разі вона має бути забезпечена коштом громади, де знаходиться такий лікувальний заклад. Також в разі не укладання контракту з НСЗУ працівники лікарень можуть залишаться без зарплатні. 

 «Медичні заклади, що мають укласти в 2021 році договори з НСЗУ, повинні забезпечити фізичну доступність до своїх будівель для усіх інвалідів та інших маломобільних груп. Доступні мають бути всі місця надання медичних послуг, які заявлені при отриманні ліцензії. Йдеться мова про заклади охорони здоров’я усіх форм власності. Питання не в тому, чи ми є найгіршим з регіонів чи найкращим в питанні забезпечення інклюзії, а в наслідках, які можуть виникнути 19 березня 2021 року. В усіх закладах охорони здоров’я, які отримали ліцензію на медичну практику, має бути безбар’єрний простір для людей. Необхідно усунути відсутність пандусів, вузькі двері, сходини в середині приміщень, необладнані туалети, в яких мають бути не лише поручні, а й відповідні розміри для просування візка»,  – наголосив голова Запорізької ОДА Олександр Старух. 

За результатами наради вирішено провести моніторинг доступності для маломобільних груп населення по кожному медичному закладу області. До груп, які здійснюватимуть його, мають бути залучені представники громадськості, зокрема організацій людей з інвалідністю. 

Роботи з організації безбар’єрного простору на території лікарень будуть здійснені спільним коштом територіальних громад і власників медичних установ. Це пов’язано з тим, що НСЗУ, відповідно до укладених договорів, не виділяє кошти на розвиток медустанов. Служба фінансує лише закупівлю медичного обладнання, лікарських засобів, а також виплату зарплатні всім працівникам медзакладів, що уклали з нею договори.     



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області