Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Гірничодобувні підприємства регіону мають працювати в межах законодавства

2 лютого 2010 - 11:51

Таку вимогу до підприємців висунув голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час наради з питань надрокористування, яку він провів разом зі своїм першим заступником Олександром Бережним.

Учасники наради підбили підсумки роботи у сфері надрокористування  за 2009 рік та окреслили основні плани, які необхідно реалізувати вже у поточному році.

Як відзначив, відкриваючи зустріч, Олександр Старух, 2009 рік для гірничодобувних підприємств регіону видався непростим. Через падіння промислового виробництва та відповідно скорочення попиту на продукцію гірничодобувної галузі об’єми видобутку корисної копалини у порівнянні із 2008 роком скоротились на 17,3 %, майже 60% підприємств галузі завершили фінансовий рік зі збитками. Як наслідок – зростання заборгованості із заробітної плати, що викликає особливе занепокоєння обласної влади.

- Ми маємо розуміти, що гірничодобувні підприємства розташовані у сільських районах, подекуди іншої роботи там просто немає. Тож заборгованість із заробітної плати створює соціальну напругу, - наголосив Олександр Старух.

Серед інших питань, які, на думку очільника регіону, потребують додаткової уваги – ефективність надрокористування. Наразі спеціальні дозволи на розробку родовищ корисних копалин в області мають 47 підприємств, проте з них нині працюють лише 27. При цьому в окремих випадках йдеться про роки простою.

Не менш актуальним залишається й питання дотримання законодавства у сфері надрокористування. І хоча останнім часом, як відзначив перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, все більше підприємців воліють працювати на легітимних засадах, залишається ще чимало проблем. Головна з них, за словами учасників наради, - прогалини у чинному законодавстві. Зокрема, неврегульованим залишається питання кримінальної відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин недержавного значення, так само як і відсутня методика обрахування збитків, завданих незаконною видобувною діяльністю.

- Ця ситуація вже тривалий час залишається без змін, тож не можна просто сидіти, склавши руки, й чекати. Маємо самі напрацювати необхідні ініціативи та надіслати їх до центральних органів влади, - підбив підсумок голова ОДА Олександр Страух.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів