Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Хортиці відкрили новий об'єкт історичної спадщини

24 червня 2021 - 18:36

Сьогодні в рамках проєкту «Час збирати каміння» на території Національного заповідника урочисто відкрили «Меморіал Хортицьких менонітів». 

У заході взяли участь нащадки запорізьких менонітів, науковці, журналісти та представники громадськості. Обласну владу представляв директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко. Він передав присутнім вітання від очільника області Олександра Старуха.

Роботи зі створення Меморіалу розпочалися у 2019 році, коли на території Верхньої Хортиці співробітники Національного заповідника у фундаменті старої радянської будівлі знайшли близько 300 поховальних плит менонітів. У учасників пошукової експедиції відразу виникла ідея реалізувати масштабний проєкт «Час збирати каміння». Основною метою цієї ініціативи стало дослідження, реставрація та музеєфікування пам’ятників менонітів, які колись проживали в нашому регіоні. 

Два роки кропіткої роботи співробітників Національного заповіднику “Хортиця” спільно з канадською організацією «Ukrainian headstone project group», БФ «Менонітський центр», менонітською громадою м. Запоріжжя, БФ «Хортиця», ТОВ «Юр-Твін», ТОВ «ФЕМ-Запоріжжя» волонтерами та небайдужими мешканцями міста Запоріжжя, нащадками запорізьких менонітів, які нині проживають в Канаді, завершились створенням Меморіалу Хортицьких менонітів з 18 пам’ятників. 

  • Хортиця сьогодні єднає не тільки Україну, а й контененти. Меноніти це унікальний субетнос, який за час свого проживання на землях колишнього Війська Запорозького, зробив значний внесок в економічне та культурне життя нашого краю. Але ця спільнота не вписувалася в імперські, а згодом і в радянські світоглядні рамки. Меноніти зазнавали переслідувань, репресій. Згодом їх змусили покинути регіон, а пам'ять про них знищили. Однак сьогодні ми з Вами відкриваємо знову цю надзвичайно важливу сторінку історії острову Хортиця, Запорізького краю. Тому хотів би подякувати всім хто долучився до цього проєкту та доклав максимум зусиль, щоб зберегти історичну пам'ять, - зазначив директор Національного заповідника “Хортиця” Максим Остапенко.

До урочистого відкриття Меморіалу в онлайн режимі долучилися також нащадки запорізьких мемонітів, які нині проживають в Канаді і США. Саме вони стали головними меценатами проєкту «Час збирати каміння» та допомагали із верифікацією імен на надгробках. 

Відсьогодні кожен охочий мешканець чи гість Запорізької області зможе відвідати цей новий історичний і туристичний об'єкт, щоб на власні очі побачити унікальні пам'ятки та познайомитися з культурою менонітів. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни