Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розбудова інфраструктури о. Хортиця в рамках програми «Велике будівництво»

На Хортиці повним ходом триває оновлення знакових об’єктів

2 липня 2021 - 15:25

Три тижні тому на острові Хортиця стартувало оновлення знакових об’єктів: пагорба з флагштоком, Музею та «Козацького кола». Сьогодні голова облдержадміністрації Олександр Старух провів на місці проведення робіт виїзну нараду задля перевірки виконання будівництва. В заході також взяли участь куратор проєкту відродження Хортиці від Офісу Президента Георгій Зубко та генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Метінвесту Олександр Мироненко. 

- Відродження Хортиці – ініціатива Президента України Володимира Зеленського. Цей проєкт реалізовується під його особистим контролем. Саме завдяки увазі та наполегливості голови держави вдалося розпочати оновлення знакових об’єктів на острові. Оновлення легендарного острова Хортиця в пріоритетній зоні відповідальності заступника керівника Офісу Президента та координатора президентської програми «Велике будівництво» Кирила Тимошенко. Саме Кирило Тимошенко неодноразово заявляв, що мета програми за декілька років комплексно оновити 150 об’єктів культурної спадщини. І саме він заявляв про завершення будівництва мостів у Запоріжжі вже цього року, якими, зокрема, можна буде доїхати на Хортицю, - заявив Георгій Зубко.

Фінансовий ресурс будівництва забезпечено - майже 100 мільйонів гривень. Це 77,3 мільйона з державного бюджету від Міністерства культури та інформаційної політики та майже 20 мільйонів з обласного бюджету. Будівельні роботи тривають повним ходом водночас на декількох локаціях. Залучено десятки одиниць техніки та будівельників. На «Козацькому колі» створюють майданчик (місце для сцени), місця для встановлення скульптур, триває облаштування пішохідних доріжок, інженерних мереж, об'єктів інфраструктури, зони відпочинку та підключення модульного туалету. «Козацьке коло» стане простором для реалізації громадських проєктів: проведення форумів, концертів, масштабних заходів з великою кількістю учасників. На даху Музею завершують зняття аварійного покриття. Заплановано відремонтувати фасад, розширити виставкову площу, внутрішній дворик вкрити склом. Також ремонтують дах адмінбудівлі заповідника. На пагорбі формують стежки та готуються до встановлення армокаркасів та бетонування. Передбачається створення сучасних оглядових  майданчиків, зручного підйому, реконструкція флагштоку з державним прапором. Пагорб на Хортиці стане першим туристичним об’єктом в Україні, що стане доступним для будь-кого. Наприклад, доріжка на пагорб спроєктована під кутом 5%, що відповідає нормам ДБН з доступності та дозволить будь-кому піднятися на вершину та насолодитися краєвидами. Також відповідно до норм, на кожні 0,8 м висоти передбачається рівне місце, де можна зробити перерву. Тобто пагорб планується зробити максимально зручним для всіх.

Проєкт перетворень на Хортиці, запланованих на 2021 рік, офіційно було презентовано за участі Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Старуха та генерального директора ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест Олександра Мироненка. Метінвест став партнером національного проєкту відродження Хортиці та вже профінансував розробку концепції реконструкції та облаштування об’єктів. Міністерство культури та інформаційної політики України, Запорізька облдержадміністрація та «Запоріжсталь» Метінвесту вже підписали Меморандум щодо консолідації зусиль в відродженні Хортиці.

- Наше спільне завдання на принципах довіри та відкритості втілювати проєкт у життя. Адже з огляду на всю складність проєкту, його багатогранність стоїть завдання організувати грамотне та публічне управління. Комбінат «Запоріжсталь» та компанія Метінвест готові застосувати увесь свій великий досвід в реалізації масштабних соціальних проєктів задля якісного результату. Впевнений, що наш проєкт стане успішним прикладом державно-приватного партнерства та Хортиця отримає нове життя, - заявив генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Метінвесту Олександр Мироненко.

За словами керівника області Олександра Старуха, відродження Хортиці важливий пріоритет обласної влади. Контроль за процесом будівництва обіцяно проводити постійний.

- Ми впевнені, що будівельники нас не підведуть. Ми переконалися, що вони професійні, працюють швидко та якісно. І ми отримаємо до Дня Незалежності оновленні, сучасні «Козацьке коло» та пагорб з флагштоком і оглядовим майданчиком. Відповідно до кінця року отримаємо відремонтований зовні Музей. А вже далі у нас робота щодо проєктування внутрішньої реконструкції закладу. Наприкінці місяця, завдяки тому, що наша промисловість працює, у нас вже є зростання за 5 місяців, бюджет обласний перевиконано більше ніж на 5%. Тому я переконаний, що частку грошей обласна рада виділить ще на Хортицю. Роботи багато, але головне почати і ми почали. Впевнений, що ми разом реалізуймо всі завдання, які перед нами стоять. Але ми маємо дотримуватись чіткого графіка, аби всі розуміли відповідальність та як все триває. Будемо збиратися раз на два тижні та інспектувати швидкість та якість реалізації проєкту, - заявив голова облдержадміністрації Олександр Старух. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни