Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Як рятувати місцеву інфраструктуру в умовах відсутності бюджету?

16 лютого 2010 - 16:37

Можливі шляхи реконструкції очисних споруд міст Василівка та Степногірськ шукали на розширеному засіданні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Геннадія Фукса за участю представників проблемних територій та профільних фахівців.

На сьогодні даний комплекс, що розташований на території Верхньокриничанської сільради, є енергозатратним, що відбивається на тарифах, та екологічно небезпечним - несе загрозу забруднення Каховського водосховища. Через тривалий термін експлуатації обладнання очисних споруд, реконструкцію яких розпочато, але через брак коштів не завершено, якість очистки стоків є незадовільною. Крім того напірний каналізаційний колектор від Василівки до очисних споруд протяжністю близько 5 кілометрів знаходиться в аварійному стані. Також незадовільним є стан і 18- кілометрового степногірського колектора.

На даному етапі, як визнають фахівці, для нормального життєзабезпечення двох міст області необхідно завершити реконструкцію очисних споруд та каналізаційних стоків. Надалі для здешевлення тарифу для жителів Василівки та Степногірська, які сьогодні сплачують більше ніж вдвічі, ніж, приміром, запоріжці треба побудувати локальні очисні споруди. У якості прикладу спеціалісти навели автоматизовані очисні споруди смт Кирилівка, що працюють доволі успішно, та зарекомендували себе як прості в технологічному плані та в якісні в очистці стоків.

- Ми сьогодні працюємо в умовах, коли немає державного та місцевого бюджету. Є два можливі виходи: розраховувати на бюджетні кошти або залучати кредитні ресурси, як це зробило місто Запоріжжя стосовно очисних споруд. Насамперед нам слід завершити той проект, який було розпочато - реконструкцію очисних споруд. При формуванні обласного екофонду цей проект буде винесено як першочерговий, 1 млн. 600 тис. гривень мають бути забезпечені та виділені для завершення реконструкції, – наголосив Геннадій Фукс.

Також учасники наради зійшлися на думці, що необхідно вивчати варіанти побудови локальних очисних споруд, до того ж Степногірськ має місце для розташування подібних споруд. Василівському ж району надано доручення замовити проект реконструкції 4,8 кілометрів аварійного колектора.

- Без проекту гроші на ліквідацію цієї ситуації направлені не будуть. Тому Василівка має не перебувати в режимі очікування, а працювати над етапами реконструкції об'єкту, - резюмував головуючий на засіданні.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області