Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток житлово-комунального господарства неможливий без докорінних реформ

17 лютого 2010 - 15:24

Такої думки дійшли учасники засідання розширеної колегії управління житлово-комунального господарства ОДА, участь у якому взяли голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та заступник голови ОДА Геннадій Фукс.

Відкриваючи засідання, Олександр Старух наголосив на важливості житлово-комунального сектору, ефективність функціонування якого є одним з базових критеріїв оцінки діяльності влади. В цілому ж ситуацію, що склалася у галузі, очільник регіону охарактеризував як непросту та висловив побоювання, що надалі вона лише погіршуватиметься.

- Інфраструктура ЖКГ невпинно старіє, про реформи з року в рік говорять багато, але жодного реального кроку не зроблено, - зазначив Олександр Старух. – З огляду на те, скільки коштів передбачено на галузь у проекті Держбюджету на 2010 рік, сподіватися на покращення ситуації марно.

За таких умов особливої важливості, на думку посадовця, набуває ефективна та відповідальна робота на місцях, спрямована на вирішення конкретних завдань.

- Всі місцеві програми розвитку ЖКГ необхідно наповнити конкретним змістом, передбачити реальні джерела фінансування, щоб наші стратегічні цілі співпадали з нашими реальними можливостями, - наголосив Олександр Старух. – Влада має брати на себе зобов'язання, які об'єктивно спроможна виконати.

Про підсумки роботи житлово-комунального господарства у 2009 році та основні завдання на рік поточний присутніх поінформував начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Дмитро Свіркін. Він повідомив, що в області реалізується Програма реформування житлово-комунального господарства, у рамках якої вже створено 313 об'єднань співвласників багатоквартир них будинків. Приладами обліку теплової енергії оснащено 30% житлових будинків, приладами обліку холодної води – 17 %, гарячої води – 13%.

Серед основних проблем галузі – високий рівень зношення комунікаційних мереж, який по області перевищує 60%, та недостатнє фінансування Програми. Незадовільним є й рівень розрахунків за спожиті енергоносії. Так, підприємства теплоенергетики області заборгували НАК «Нафтогаз України» 333,5 млн. грн. При цьому рівень розрахунків населення за 2009 рік складає 93%. Для розв'язання проблеми фахівці управління ЖКГ вважають за доцільне запровадження на законодавчому рівні механізму взаємовідповідальності як постачальників, так і споживачів житлово-комунальних послуг.

До пріоритетних напрямків розвитку житлово-комунального господарства регіону у 2010 році належить впровадження енергозберігаючих технологій. Наразі розробляється Програма модернізації системи теплопостачання Запорізької області, впровадження якої має розпочатися вже у поточному році.

Підбиваючи підсумки наради, Олександр Старух подякував представникам житлово-комунальних служб області за роботу щодо подолання наслідків негоди та закликав більш уважно та відповідально ставитися до скарг та звернень громадян щодо недоліків у функціонуванні житлово-комунального господарства на місцях.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області