Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі формалізували створення медичного ХАБу

19 серпня 2021 - 16:19

19 серпня відбулося підписання Меморандуму про співробітництво в межах реалізації пілотного проєкту «Медичний науково-практичний та навчальний комплекс (ХАБ) Південного Сходу України».

У церемонії взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Старух разом зі своїми заступниками та керівниками профільних департаментів, голова обласної ради Олена Жук, керівництво Запорізької обласної клінічної та  психіатричної лікарень, Запорізького обласного бюро судово-медичної експертизи, а також провідних медичних учбових закладів.

Звертаючись до підписантів меморандуму з вступною промовою, голова облдержадміністрації наголосив на символізмі того факту, що проєкт створення медичного науково-практичного та навчального комплексу (ХАБ) Південного Сходу України реалізується в рік 30-річчя незалежності нашої країни.

  • Наш ХАБ є унікальним, першим в нашій країні і отримав підтримку на рівні держави. Він дозволить оптимізувати ресурси різних за профілем медичних закладів і надавати висококваліфіковане медичне обслуговування мешканцям Запорізького краю в форматі «24 / 7 / 365», - зазначив Олександр Старух.

Масштаби та амбіції майбутнього ХАБу потребували відповідної основи – потужної, сучасної медичної установи, яка здатна швидко та ефективно трансформуватися в ході новацій.

Таким базисом стала обласна клінічна лікарня, на території якої вже функціонують декілька медичних закладів, медичний коледж, ряд кафедр Запорізького державного медичного університету та Запорізької медичної академії післядипломної освіти.

Як зазначив у своєму виступі директор КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради Ігор Шишка, основним завданням сучасної медицини, є надання комплексу послуг вчасно та якісно. Для цього необхідно зважено, професійно і раціонально переструктурувати існуючий медичний простір, задля максимального наближення  його до людей з метою максимального використання існуючого ресурсного потенціалу. Такі завдання вирішуються шляхом створення медичних містечок, де логічно та гармонійно поєднуються медичні установи та освітні заклади. Освітню і наукову складову у медичному ХАБі уже сьогодні реалізують два вищих медичних навчальних заклади – Запорізький державний медичний університет та Запорізька медична академія післядипломної освіти, а також медичний коледж.

  • Ідеологія і філософія дуальності освіти передбачає надання освітніх послуг тими, хто має практичний досвід і щодня його реалізує. І завдяки тісній співпраці наших медичних установ, які знаходяться на території медичного містечка, і медичних освітніх закладів створені і активно працюють науково-практичні і освітні центри. Це центр трансплантації, комплексної травми, щелепно-лицьової хірургії, онкогематології та інші. На виході – створення сучасного центру ентерології та ендоскопії, який має стати науковою базою не тільки для нашого регіону, але й для усього Півдня України,  - зазначив у своєму виступі Ігор Шишка. 

Також керівник Запорізької обласної лікарні ознайомив присутніх з роботою, яка уже проведення в рамках реалізації проєкту створення ХАБу.

Уже існує та працює обласний центр телемедицини. Він гармонійно вмонтований у концепцію роботи медичного хабу. Спочатку за кошти Європейського інвестиційного банку були придбані 94 універсальних пристрої для центрів первинної медико-санітарної допомоги, які дозволяють оглянути хворого та передати відповідну інформацію. Потім за кошти обласного бюджету створили обласний центр телемедицини, де сконцентрували все необхідне для того, щоб надавати всі види дистанційних консультативних послуг, формувати і накопичувати відповідний архів фото і відео матеріалів. На сьогодні цей центр працює і надає допомогу, яка є дуже актуальною в період загострення пандемії COVID-19. Також створено і запущено в роботу сучасний технологічний контакт-центр, завданням якого є забезпечення швидкої і професійної взаємодії між набувачами і надавачами медичних послуг.

В рамках програми Президента «Велике будівництво» шляхом логічного так концептуального поєднання приймального відділення з реанімаційним створено надсучасне відділення екстреної невідкладної допомоги. 

Завдяки зусиллям керівництва області і завдяки розумінню і підтримці з боку АТ «Мотор-Січ» на сьогодні вже збудований спеціальний вертолітний майданчик на території медичного містечка. Він виконаний у відповідності до усіх технічних вимог і це дасть поштовх до реалізації  проєкту санавіації на території Запорізького регіону та вирішить проблему швидкого надання медичної допомоги жителям територій, віддалених від установ охорони здоров'я.

Сьогодні тривають роботи зі створення безпечної сервісної інфраструктури території медичного містечка. Це і охорона, і огорожа, і відео спостереження, а також облаштування паркомісць, сучасного освітлення і таке інше. Вирішується питання щодо створення об'їзної дороги та додаткової дороги на територію медичного містечка. Тому що існування одного заїзду на територію такого потужного медичного комплексу, де надається, в тому числі, ургентна допомога в режимі 24/7, не відповідає вимогам безпеки.

Ставлячи підпис під меморандумом від імені обласної влади, Олександр Старух наголосив, що створення ХАБу знаходиться лише на початковій стадії і попереду ще багато важкої роботи.

  • Підписуючи сьогодні Меморандум про співробітництво, маємо на меті єдине – консолідувати зусилля всіх зацікавлених сторін задля втілення цього потужного проєкту в життя,  - підкреслив голова облдержадміністрації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування