Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки курортного сезону - Запорізька область має значні рекреаційно-курортні ресурси, які варто розвивати

7 вересня 2021 - 16:08

 

Питання підведення підсумків курортного та оздоровчого сезонів стало одним із основних на засіданні колегії обласної державної адміністрації у Кирилівці.
На сьогодні 15% загальної площі області - це потужні рекреаційні ресурси, які можна використовувати для розвитку курортного сектору та проведення оздоровлення населення регіону. Берегова лінія Азовського моря в межах області перевищує 300 кілометрів, утворюючи піщані та піщано-черепашкові пляжі з приморсько-степовим кліматом.
На території трьох районів Запорізької області сконцентровано більше 600 туристичних і санаторно-курортних закладів та 48 дитячих оздоровчих закладів.
Щороку м. Бердянськ приймає понад 1 млн відпочивальників, а Кирилівку щосезону відвідує близько 2 млн туристів.
Протягом 2021 року для оздоровлення дітей в області працювало 19 таборів, в яких відпочило понад 16 тисяч дітлахів.
Однак, за останні роки на узбережжі виникли певні проблеми, які потребують вжиття дієвих заходів. Зокрема, це нашестя медуз та періодичне масове викидання водоростей. Ці фактори дуже негативно впливають на перебіг курортного сезону. Крім того, починаючи з 2006 року Азовське море перебуває в режимі поступового «осолонення» через зменшення обсягів надходження прісної води з річок, що теж не покращує ситуацію.
  • Якщо наші курорти не відвідуватимуть туристи, то й інші громади півдня не матимуть доходів. Тому варто детально вивчити питання "осолонення" і збільшення кількості медуз. Ці проблеми варто вирішувати системно та разом, - зазначив Олександр Старух під час обговорення питання.
Однак власники закладів розміщення не "опускають руки" та постійно покращують інфраструктуру, щоб підвищити якість послуг, що надаються. Один із варіантів вирішення проблеми - будування басейнів на базах відпочинку.
Так, у закладах Коси Федотової вже є 30 басейнів, 5 з яких мають підігрів і можуть працювати з кінця квітня до кінця жовтня. На базах коси Пересип функціонує 31 басейн, один із підігрівом. За прогнозами Кирилівської селищної ради, за 1-2 роки майже кожен об’єкт курортного бізнесу на косах матиме хоча б один басейн. Разом з тим, власники закладів відпочинку планують забезпечити частину номерного фонду і об’єкти громадського харчування опаленням, щоб максимально продовжити проведення курортно-оздоровчого сезону. Окремого вирішення потребує і питання водозабезпечення селища Кирилівка.
Підсумовуючи обговорення, голова Запорізької ОДА Олександр Старух зауважив, всі проблеми якісної організації курортно-оздоровчого сезону потрібно вирішувати спільними зусиллями обласної влади, районних державних адміністрацій та громад-курортів.
  • Ми створили, і вже з 1 жовтня, в ОДА запрацює відділ туризму. Але, разом з тим, для розв'язання системних проблем нам необхідно, щоб громади самі стали лідерами в цьому питанні. Вони спільно з райдержадміністраціями мають проаналізувати детально всі складові курортного сезону, проблеми, які виникають, і надати власні пропозиції їх вирішення, - резюмував Олександр Старух.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області