Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Музей Запорізького козацтва набуває 100% безбар’єрності

24 вересня 2021 - 20:13

Раніше музей Запорізького козацтва, що на Хортиці, та об'єкти навколо нього, були непридатні для відвідування маломобільними групами населення. А такими є люди з інвалідністю, тимчасовими травмами та захворюваннями, люди поважного віку та деякі інші. Але сьогодні, завдяки реалізації програми Президента “Велика реконструкція”, музей на Хортиці та інші культурно-історичні об'єкти стають доступними. 

Влітку цього року дружина президента Олена Зеленська, яка патронує державну політику із запровадження інклюзії, відвідала ці об´єкти та висловила певні зауваження.

А сьогодні голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух разом з групою запоріжців з інвалідністю, які були представлені громадськими організаціями “Українське товариство сліпих” , Всеукраїнською молодіжною громадською організацією “Соціальний вектор”, Запорізький обласний конгрес осіб з інвалідністю, ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів" та вченими ЗНУ особисто перевірили та оцінили якість інклюзивної складової реконструйованих  об'єктів на Хортиці. Учасники заходу обійшли  Козацьке коло, пройшлися Тарасовою стежкою та піднялися на  Курган національної єдності.

Євген Клопота та Володимир Бондаренко – вчені-викладачі з Запорізького національного університету, від всіх учасників заходу  висловили побажання налагодити транспортне забезпечення для всіх мешканців м. Запоріжжя від зупинки Турбаза «Хортиця» та побудувати тротуар для вільного пересування всіх людей, у тому числі з особливими потребами, від зупинки до музею та інших локацій. Також були висловлені побажання щодо удосконалення доріжки з тактильної плитки для незрячих людей на Козацькому колі. Передбачити QR-коди для отримання інформації про об’єкти на сучасному рівні; розробити аудіо-гід для музею; встановити макети відповідних об’єктів; а найцікавіше – закласти фінансування на виготовлення 3-d копій основних експонатів музею. На думку вчених, ці новації будуть цікаві не тільки людям з порушеннями зору, але й звичайним туристам.

Після прогулянки Тарасовою стежкою та сходження на Національний курган єдності, учасники заходу залишилися задоволені якістю огорожі,  але висловили  побажання з часом запустити човникові електроскутери, що полегшить  сходження. Побажання знайшло підтримку у голови ОДА Олександра Старуха, генерального директора Національного заповідника “Хортиця” Максима Остапенка та директора департаменту культури національностей та релігій Владислава Мороко.

Користуючись нагодою, Євген Клопота та Володимир Бондаренко   подарували голові ЗОДА Олександру Старуху свої наукові праці: монографію «Історія новітніх запорожців» та підручник «Психологічні основи інклюзивного освітнього простору».

  • Для нас дуже важливо на стадії фінішних робіт зі здачи цих об’єктів в експлуатацію почути від людей з особливими потребами зауваження та побажання, - поділився враженнями від заходу Максим Остапенко, генеральний директор Національного заповідника «Хортиця».

Підбиваючи підсумки  майже півторигодинного спільного тестування елементів інклюзії на реконструйованих об´єктах, голова ОДА Олександр Старух подякував учасникам заходу за проведену експертизу: 

  • Нам важливе кожне ваше зауваження. Вони будуть опрацьовані і надіслані проєктантам у найкоротші строки. І, відповідно, знайдуть своє відображення у проінспектованих нами сьогодні об'єктах. Обласна державна адміністрація винесе на обговорення на своїх офіційних сайтах програму із забезпечення та розвитку безбар´єрності в Запорізькій області. Обговорення триватиме  до 10 жовтня. Долучайтеся, - звернувся до запоріжців Олександр Старух. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби