Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зростання цін в області уповільнилося

14 квітня 2010 - 11:45

За повідомленням головного управління економіки облдержадміністрації загальний індекс споживчих цін по області за січень-березень 2010 року становив 105,0 % (по Україн і – 104,7%) проти 105,7 % у відповідному періоді минулого року. За цим показником область посідає 7-8 місця серед регіонів України.

У березні поточного року по відношенню до лютого споживчі ціни по Запорізьк ій області зросли на 0,7% (по Україні – на 0,9%), що відповідає 18-24 місцю серед регіонів. Це найнижчи й показник за останні три роки.

Найбільше зростання цін (тарифів) у березні зафіксовано по групі „різні товари та послуги” (індекс споживчих цін становив 105,8%, або 2 місце серед регіонів України), що пов'язано з підвищенням плати за послуги з реєстрації урочистої події - зросла у 2,4 раза .

Підвищення цін та тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,6% зумовлен о зростанням вартості кам'яного вугілля (на 8,7%), плати за каналізацію та холодну воду (на 3,0% та на 2,9% відповідно).

По групі „алкогольні напої та тютюнові вироби” індекс споживчих цін становив 105,6%. При цьому тютюнові вироби подорожчали на 7,9%, алкогольні напої – на 0,7%.

На продукти харчування та безалкогольні напої зафіксовано підвищення цін на 0,4% ( 27 місц е серед регіонів України ) . П ри цьому відбувалос я як підвищення цін на яйця, сири тверді, молоко згущене, кисломолочну продукцію (на 8,9–1,8%), так і зниження цін на молоко, сметану, м'який сир, сирки, сиркову масу (на 1,7–0,2%).

Почалося сезонне зниження цін на овочі (найбільше на капусту білокачанну – на 3,4%).

Слід від значи ти, що після суттєв ого подорожчання у січні–лютому, по дешевів цукор (на 5,7%). Також дещо знизились ціни на окремі види м'яса та м'ясопродуктів, риби та продуктів з риби, зокрема , на свинину - на 3,8%, рибу живу, охолоджену - на 2,8%.

Серед товарів та послуг охорони здоров'я найбільше підвищилась вартість фармацевтичної продукції (на 1,2%), зокрема , судинорозширювальних засобів (на 2,4%), антибіотиків (на 0,3%).

Товари та послуги відпочинку і культури стали дорожчими, в основному, завдяки зростанню цін на журнали та газети (на 6,7% та на 1,9% відповідно), а також подорожчанням фотопослуг та послуг кінотеатрів (на 4,4% і на 3,7% відповідно).

Підвищення цін на товари і послуги ресторанів та готелів становило лише 0,1%.

Стабільними були ціни на одяг та взуття, послуги освіти.

Індекс цін на транспорт також склав 100,0%, проте відбулося незначне зниження цін на бензин (на 0,3%).

Дещо подешевшали предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, послуги зв'язку.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні