Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

День довкілля на острові Хортиця – початок нових добрих справ

17 квітня 2010 - 14:11

Голова облдержадміністрації Борис Петров та голова обласної ради Павло Матвієнко разом зі своїми заступниками взяли участь у Дні довкілля в Національному заповіднику «Хортиця».

Заходи розпочалися з мітингу біля пам’ятника Герою Радянського Союзу С.М. Смоленському на території Хортицького національного навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру.

Голова облдержадміністрації Борис Петров зазначив, що сьогодні, у День довкілля, в області стартували заходи з метою поліпшення стану довкілля, озеленення, благоустрою населених пунктів і прилеглих до них територій. Саме в ці дні ми намагаємося навести порядок не тільки на своїй території, а й в своїй душі.

- Сьогодні ми разом з вами починаємо будувати нове майбутнє, - підкреслив Борис Петров. – Тут зібралися патріоти Запоріжжя. Цей день особливий і від нього ми розпочнемо багато нових добрих справ у Запоріжжі і в області.

 Цілком символічно, що в Національному заповіднику «Хортиця» заходи розпочалися на території Запорізького національного навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру біля пам’ятника Герою Радянського Союзу С.М.Смоленського.

Саме тут у 1980 році учнями та вчителями колишнього інтернату №8, ветеранами 203-ї стрілецької дивізії та родичами Сергія Смоленського було встановлено пам’ятник, а також посаджено тульські берізки з батьківщини героя. Сергій Михайлович Смоленський – стрілець 610-го стрілецького полка 203-ї Запорізької стрілецької дивізії 12-ї армії 3-го українського фронту – у жовтні 1943 року героїчно воював і загинув в боях за місто Запоріжжя. Тоді йому було 30 років.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками та виявлені при цьому мужність і героїзм С.М.Смоленському присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно). Його поховано у селищі Новий Кічкас. Наказом Міністра Оборони СРСР С.М.Смоленського навічно зараховано у списки 1-ї роти Н-ського мотострілецького полку.

- У дні святкування 65-річчя Великої Перемоги ми віддаємо данину тим людям, які визволили наше місто та область від німецько-фашистських загарбників, - відзначив Павло Матвієнко. – Символічно, що сьогодні ми закладемо Алею слави  рядовому Сергію Михайловичу Смоленському, який віддав своє життя за свободу і незалежність нашої Батьківщини.

Після короткого мітингу його учасники взяли участь у благоустрою території навчально-реабілітаційного центру. У цьому навчальному закладі створені умови для ефективної медичної реабілітації хворих дітей за рахунок запровадження новітніх лікувально-оздоровчих методик. Сьогодні тут працюють над вирішенням основних проблем. Зокрема, необхідно оновити та модернізувати навчальні комп’ютерні комплекси, немає ліфта-підйомника для забезпечення  безбар’єрного доступу до освіти дітей-інвалідів, які пересуваються на візках; немає гуртожитку для студентів коледжу; потрібен плавальний басейн, як одна із складових фізичної реабілітації дітей з ДЦП. У січні 2010 року Указом Президента України центру надано статус національного.

Керівники і працівники апарату облдержадміністрації та обласної ради, депутати, керівники підприємств, представники громадських та релігійних організацій, які взяли участь у суботнику на території навчально-реабілітаційного центру, посадили 30 кленів на Алеї слави, а також саджанці айви японської, горобини, верби,  калини та інших дерев і понад 300 кущів.

У цей день на Хортиці й на інших закріплених територіях кипіла робота. Працівники облдержадміністрації вздовж автошляху від балки Костіної до повороту на «Скіфський стан»  разом з очільниками облдержадміністрації та обласної ради, які  завітали й сюди, заклали нову дубову алею з сотні дерев на місці старої. На цьому місці у XIX  столітті було винищено 40 тисяч дубів, тому тепер запоріжцям є ще над чим попрацювати.

- Насправді ми сьогодні закладаємо нову Україну. Хочеться, щоб те, що ми робимо сьогодні, стало доброю традицією запоріжців, - зазначив Борис Петров. – Пропоную вам всім об’єднатися навколо ідеї Великої України; ідеї,  що Запорізька область – найкраща в Україні; ідеї, щоб нас любили і поважали.

Голова облдержадміністрації Борис Петров на Хортиці передав особисте прохання  Президента України Віктора Януковича  про те, щоб наступної суботи, 24 квітня, провести загальноукраїнський суботник, а також сам звернувся до керівників підприємств та установ з проханням вивести у цей день свої колективи на суботник та зробити добру справу.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни