Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

День довкілля на острові Хортиця – початок нових добрих справ

17 квітня 2010 - 14:11

Голова облдержадміністрації Борис Петров та голова обласної ради Павло Матвієнко разом зі своїми заступниками взяли участь у Дні довкілля в Національному заповіднику «Хортиця».

Заходи розпочалися з мітингу біля пам’ятника Герою Радянського Союзу С.М. Смоленському на території Хортицького національного навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру.

Голова облдержадміністрації Борис Петров зазначив, що сьогодні, у День довкілля, в області стартували заходи з метою поліпшення стану довкілля, озеленення, благоустрою населених пунктів і прилеглих до них територій. Саме в ці дні ми намагаємося навести порядок не тільки на своїй території, а й в своїй душі.

- Сьогодні ми разом з вами починаємо будувати нове майбутнє, - підкреслив Борис Петров. – Тут зібралися патріоти Запоріжжя. Цей день особливий і від нього ми розпочнемо багато нових добрих справ у Запоріжжі і в області.

 Цілком символічно, що в Національному заповіднику «Хортиця» заходи розпочалися на території Запорізького національного навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру біля пам’ятника Герою Радянського Союзу С.М.Смоленського.

Саме тут у 1980 році учнями та вчителями колишнього інтернату №8, ветеранами 203-ї стрілецької дивізії та родичами Сергія Смоленського було встановлено пам’ятник, а також посаджено тульські берізки з батьківщини героя. Сергій Михайлович Смоленський – стрілець 610-го стрілецького полка 203-ї Запорізької стрілецької дивізії 12-ї армії 3-го українського фронту – у жовтні 1943 року героїчно воював і загинув в боях за місто Запоріжжя. Тоді йому було 30 років.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками та виявлені при цьому мужність і героїзм С.М.Смоленському присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно). Його поховано у селищі Новий Кічкас. Наказом Міністра Оборони СРСР С.М.Смоленського навічно зараховано у списки 1-ї роти Н-ського мотострілецького полку.

- У дні святкування 65-річчя Великої Перемоги ми віддаємо данину тим людям, які визволили наше місто та область від німецько-фашистських загарбників, - відзначив Павло Матвієнко. – Символічно, що сьогодні ми закладемо Алею слави  рядовому Сергію Михайловичу Смоленському, який віддав своє життя за свободу і незалежність нашої Батьківщини.

Після короткого мітингу його учасники взяли участь у благоустрою території навчально-реабілітаційного центру. У цьому навчальному закладі створені умови для ефективної медичної реабілітації хворих дітей за рахунок запровадження новітніх лікувально-оздоровчих методик. Сьогодні тут працюють над вирішенням основних проблем. Зокрема, необхідно оновити та модернізувати навчальні комп’ютерні комплекси, немає ліфта-підйомника для забезпечення  безбар’єрного доступу до освіти дітей-інвалідів, які пересуваються на візках; немає гуртожитку для студентів коледжу; потрібен плавальний басейн, як одна із складових фізичної реабілітації дітей з ДЦП. У січні 2010 року Указом Президента України центру надано статус національного.

Керівники і працівники апарату облдержадміністрації та обласної ради, депутати, керівники підприємств, представники громадських та релігійних організацій, які взяли участь у суботнику на території навчально-реабілітаційного центру, посадили 30 кленів на Алеї слави, а також саджанці айви японської, горобини, верби,  калини та інших дерев і понад 300 кущів.

У цей день на Хортиці й на інших закріплених територіях кипіла робота. Працівники облдержадміністрації вздовж автошляху від балки Костіної до повороту на «Скіфський стан»  разом з очільниками облдержадміністрації та обласної ради, які  завітали й сюди, заклали нову дубову алею з сотні дерев на місці старої. На цьому місці у XIX  столітті було винищено 40 тисяч дубів, тому тепер запоріжцям є ще над чим попрацювати.

- Насправді ми сьогодні закладаємо нову Україну. Хочеться, щоб те, що ми робимо сьогодні, стало доброю традицією запоріжців, - зазначив Борис Петров. – Пропоную вам всім об’єднатися навколо ідеї Великої України; ідеї,  що Запорізька область – найкраща в Україні; ідеї, щоб нас любили і поважали.

Голова облдержадміністрації Борис Петров на Хортиці передав особисте прохання  Президента України Віктора Януковича  про те, щоб наступної суботи, 24 квітня, провести загальноукраїнський суботник, а також сам звернувся до керівників підприємств та установ з проханням вивести у цей день свої колективи на суботник та зробити добру справу.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області