Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рутинна вакцинація: від яких захворювань потрібно щепитись?

29 листопада 2021 - 17:30

Вакцинація щороку рятує мільйони людських життів у всьому світі від небезпечних інфекційних хвороб та запобігає мільйонам летальних випадків. 

І попри масштабну кампанію вакцинації проти коронавірусу, ми не повинні забувати про рутинні щеплення, які попереджають  спалахи  вакцинокерованих інфекцій.  

Наразі,  згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні передбачено обов’язкову вакцинацію проти 10 захворювань, а саме: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюка,   гемофільної інфекції, краснухи, кору, епідемічного паротиту та гепатиту В. 

Препарати проти вище перерахованих хвороб МОЗ України закуповує за державні кошти і кожен громадянин може отримати їх безкоштовно. 

Крім обов’язкових щеплень є  рекомендовані, які можуть захистити людей від небезпечних хвороб. Такі вакцини держава не закуповує, їх кожен охочий може купити в аптеці чи зробити щеплення в клініці. До рекомендованих вакцин належать препарати від грипу, менінгокока, пневмокока, вітряної віспи, ротавірусу,   гепатиту A, папіломавірусної інфекції. Попередньо, з 2022 року до переліку обов’язкових вакцин  додасться щеплення проти пневмококової інфекції.

Для повноцінного захисту від вже відомих хвороб потрібно, щоб вакцинувалися 95% населення. За даними ВООЗ, щороку щеплення допомагають врятувати від 2 до 3 млн життів. Нагадаємо, що завдяки вакцині людство подолало пандемію віспи, а захворюваність на поліомієліт знизилась на 99%. У цілому значно знизився рівень захворюваності на дифтерію, правець, кашлюк та краснуху. Смертність від кору зменшилась на 75%, а щорічна смертність новонароджених від правця – в понад 13 разів. 


За матеріалами МОЗ

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області