Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

Перша леді Олена Зеленська відвідала форум, присвячений створенню рівних можливостей для всіх

30 листопада 2021 - 16:30

Перша леді Олена Зеленська відвідала в Києві форум громадянського суспільства під гаслом «Незалежна Україна – це країна рівних можливостей!». Понад 500 представників українських та міжнародних громадських організацій, волонтерів, експертів зібралися для обміну досвідом у створенні суспільства рівних можливостей.

На початку заходу прозвучало вітальне слово Президента України Володимира Зеленського до організаторів та учасників Форуму.

Відкриваючи захід, дружина Президента відзначила високу довіру більшої частини українців до громадських організацій.

«А це означає, що українці фактично почали більше вірити в самих себе. У нас формується громадянське суспільство, де кожному – не байдуже. Де кожен може долучитися до змін, а не чекати, доки їх зробить хтось інший. Сьогоднішній форум – найбільший у країні майданчик змін і обміну досвідом для таких небайдужих. Бо зміни, які ми з вами розпочали, – такі, які зробити можна тільки разом, спільними зусиллями держави й суспільства», – заявила перша леді.

Вона відзвітувала про першу річницю участі України у «Партнерстві Біарриц», у межах якого наша держава взяла на себе зобов’язання зі створення безбар’єрного публічного простору; навчання дітей принципів рівності жінок і чоловіків; запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству; зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків; створення більших можливостей для чоловіків для піклування про дітей.

Зокрема, за цей період у країні:

– Ухвалено закон, який посилює відповідальність за домашнє насильство. Вперше держава виділила субвенцію на нові шелтери – мережу спеціалізованих центрів соціальної допомоги жертвам домашнього насильства.

– Для чоловіків запроваджено відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів.

– Україна приєдналася до ініціативи EPIC – Міжнародної коаліції за рівну оплату праці для чоловіків і жінок у всіх країнах і галузях, започаткованої Генасамблеєю ООН. Вже на кінець поточного року розрив між чоловічими та жіночими зарплатами в Україні скоротився з 20% до 17%.

– Міністерство розвитку громад та територій оновлює нормативні акти країни – щоб усі будівлі ставали зручними для людей на кріслах колісних та для інших маломобільних груп населення.

Ще більше зроблено у співпраці з громадським організаціями:

– CultFood і Національна асоціація громадського харчування допомагають державі з упровадженням реформи шкільного харчування.

– EdCamp Ukraine проводить навчання для педагогів із толерантності та гендерної рівності.

– Ла Cтрада – Україна організує тренінги для державних органів з протидії сімейному насильству.

– Центр прав людини Zmina допомагає у реформуванні законодавства.

Понад двісті міжнародних та українських експертів (зокрема Всеукраїнське об'єднання осіб з інвалідністю «Група активної реабілітації», Програма розвитку ООН, «Підтримка розвитку. Дія», МБФ Let’s help!, ГО Happy Today, ГО «Безбар’єрність» тощо) долучилися до розробки Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року.

Громадські та міжнародні експерти (зокрема Європейська Бізнес Асоціація, Офіс Ради Європи в Україні, проект «Права людини для України» ПРООН та інші) увійшли до складу Ради безбар’єрності при Кабінеті Міністрів.

«Тільки разом – суспільство та держава – ми зрушимо з місця перешкоди, які накопичувалися роками й десятиліттями. Що більше можливостей у кожного громадянина – то більше можливостей у всього суспільства і в держави», – підсумувала Олена Зеленська.

 

За матеріалами Офісу Президента

Читайте також

Голова ЗОДА Іван Федоров презентував проєкти розвитку регіону міжнародним партнерам

Муніципалітет Брюсселю допоможе закладам охорони здоров’я Запоріжжя

Військові медики та громади Запорізької області отримали автівки швидкої допомоги

Іван Федоров зустрівся з представниками Агенцій ООН в Україні

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман