Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рутинна вакцинація: найпоширеніші міфи

1 грудня 2021 - 17:00

Попри поширення коронавірусної інфекції, рутинну вакцинацію ніхто не відміняв. В  Україні обов’язкову імунізацію починають робити з першого дня життя. Як повідомлялося раніше, вона передбачає вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, гемофільної інфекції, гепатиту В, кору, краснухи, паротиту.

Через величезну кількість інформації дуже важко розпізнати фейки. Тому ми зібрали та спростували найпоширенішу недостовірну інформацію про рутинне щеплення. 


Міф 1. Краще перехворіти і виробити природній імунітет  

Реальність:  Після хвороби імунітет, безперечно, сформується, проте є високий ризик виникнення ускладнень. Таких як параліч від поліомієліту, ураження серця від дифтерії, пневмонії та ураження мозку — від кору і вітряної віспи. 


Міф 2. Вакцини спричиняють аутизм

Реальність: Це один із найпоширеніших міфів щодо вакцинації. Таку інформацію  вперше опублікував у 1998 році лікар Ендрю Уейкфілд в статті про зв’язок між вакциною проти кору, краснухи, паротиту та аутизмом. Але після з’ясувалося, що він сфальсифікував усі факти. Через це його виключили з медичного реєстру Великобританії. Подальші досліди спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням аутизму. 


Міф 3. Вакцинація перевантажує імунну систему дитини.

Реальність: Вакцинація не може перевантажувати імунну систему. При перенесенні захворювання навантаження на імунітет у кількасот разів вище, ніж при вакцинації. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, задіюється 0,1% імунної системи дитини, тоді як при інфекційному захворюванні навантаження на імунну систему буде у кількасот разів вищим. 


Міф 4. Вагітним жінкам вакцинуватися не можна.

Реальність: Вакцинація під час вагітності не заборонена, а в окремих випадках навіть необхідна. Наприклад, грип може призвести до смерті. Саме тому важливо захистити вагітних від грипу, отримати щеплення вони можуть на будь-якому терміні вагітності. У США, Канаді та багатьох інших країнах Європи й Південної Америки вагітних вакцинують проти грипу. В деяких країнах роблять вагітним щеплення проти дифтерії та правця. Вакцинацію вагітних жінок рекомендується проводити інактивованими вакцинами.



Міф 5. Людям із хронічними захворюваннями щеплення протипоказані. 

Реальність: Абсолютні протипоказання до щеплення мають невелика кількість людей (за попередніми даними це близько 1% населення). 

Передусім заборонено вакцинуватися в період гострої хвороби та при наявності алергії на вакцину або на якийсь компонент препарату. Але в такій ситуації рекомендується змінити вакцину.  

Лікарі запевняють, що люди, які мають хронічні хвороби, повинні бути щеплені першочергово. Такі особи більш вразливі до інфекцій і мають більше шансів отримати ускладнення після перенесеного захворювання.


Міф 6. Дітей потрібно вакцинувати після 3 років. 

Реальність: Щепити  дітей потрібно відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Він розроблений фахівцями і містить інформацію про найоптимальніший час для найефективнішого захисту дитини від інфекційних хвороб.  


Зазначимо, що за останній рік в Україні значно зменшився відсоток дітей, які отримали планові щеплення проти захворювань. Однією з основних причин недостатнього рівня вакцинації  є пандемія коронавірусу. 



За матеріалами МОЗ


Читайте також

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат