Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Круглий стіл «30 років референдуму: сучасний погляд»

1 грудня 2021 - 17:20

Сьогодні відбувся круглий стіл «30 років Референдуму: сучасний погляд», який завершує цикл обласних заходів, присвячених святкуванню 30-ї річниці Незалежності України.

Круглий стіл присвячений знаменній даті нашої історії – 30-й річниці проведення Всеукраїнського референдуму, який підтвердив прагнення українського народу мати власну незалежну державу. Народне волевиявлення 1991 року утвердило рішення Верховної Ради, яка 24 серпня 1991 року ухвалила Акт проголошення Незалежності України.

 До роботи круглого столу запросили істориків, діючих політиків, політологів та правників. В приміщенні обласної ради гості заходу ознайомилися із виставковими стендами, які підготували Державний архів Запорізької області та Обласний краєзнавчий музей.

Відкрив засідання голова обласної державної адміністрації  Олександр Старух, який зазначив:

  • Ідея парламенту додатково легітимізувати це доленосне політичне рішення щодо проголошення Незалежності України, звернувшись до народу у важливий для держави момент, виявилася правильною. На поставлене в бюлетені запитання «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?» 90,32% громадян відповіли «так» . З огляду на те, що в референдумі взяли участь понад 84% громадян, легітимність народного волевиявлення не викликала сумнівів. 

Історики, політологи і правники досі вивчають подробиці цих подій. Деякі їх грані досі чекають ретельного вивчення. Але більшість науковців сьогодні єдині у думці, що плебісцит 1 грудня 1991 року пройшов  за усіма необхідними канонами. Під час демократичного волевиявлення 1 грудня 1991 року Український народ підтвердив і засвідчив прагнення жити в суверенній державі. За підсумками референдуму були зміцнені правові засади державного суверенітету, створені умови для подальшого розгортання державотворчих процесів у незалежній Україні.  З 2 грудня 1991 року до 27 вересня 2003 року Україну визнала 171 держава. Сьогодні Україна – незалежна, самостійна, повноправна держава.

У заході взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Руслан Шиханов, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, директор Департаменту культури та інформаційної політики облдержадміністрації Владислав Мороко, депутат обласної ради Ольга Стадніченко.

До роботи  круглого столу доєдналися доктор історичних наук, професор Федір Турченко, доктор історичних наук, професор Юрій Каганов, народний депутат України І скликання Олександр Білоусенко, експерт  Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN (Ukrainian Public Law and Administration Network) Центра політико-правових реформ, доктор політичних наук, професор Дмитро Арабаджиєв, доктор юридичних наук, професор Наталія Верлос. Вони розповіли про історичні події 30-річної давнини, проаналізували їх передумови та наслідки, зазначили велике історичне значення волевиявлення українського народу.

В рамках дискусії відбулося також обговорення нового Закону «Про всеукраїнський референдум», який вступив в силу 26 січня цього року, прийняття якого відкриває нову сторінку у здійсненні народовладдя в Україні.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя