Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

Увага суспільства до проблем волонтерів та осіб з інвалідністю має бути постійною

2 грудня 2021 - 16:45

В облдержадміністрації відбулася онлайн-нарада з керівниками управлінь соціального захисту населення, територіальних громад, установ та закладів, що надають соціальні послуги, та  представниками громадських організацій з нагоди відзначення Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Міжнародного дня волонтера.

Провів нараду заступник голови обласної державної адміністрації Руслан Шиханов.  

Участь в нараді взяли представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, керівники управлінь соціального захисту населення, територіальних громад, установ/закладів що надають соціальні послуги, представники Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та громадських організацій.

 Руслан Шиханов, відкриваючи нараду, поінформував, що в Україні щорічно 3 грудня  відзначається Міжнародний день осіб з інвалідністю, а  5 грудня - Міжнародний день волонтера.

      - Ці заходи  спрямовані на підвищення уваги суспільства до проблем осіб  з інвалідністю. Це нагода звірити, що зроблено і що потрібно зробити для формування гідних умов життя цих людей.  Ніхто із них не має почуватись забутим чи полишеним наодинці зі своїми проблемами, - зазначив посадовець.

У Запорізькій області проживає понад 124 тисячі осіб з інвалідністю, серед них більше 6 тисяч – це діти з інвалідністю.

Сьогодні перед органами влади, громадськими організаціями і українським суспільством в цілому стоять надзвичайно важливі завдання щодо  забезпечення  ефективної адаптації цих людей до суспільного життя  шляхом усунення бар’єрів, які перешкоджають цьому.

З метою реалізації державної політики розпорядженнями голови облдержадміністрації затверджені: План обласних заходів з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року, а також план заходів на 2021 та 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Результатом реалізації цих заходів має стати створення для осіб з інвалідністю рівних можливостей з іншими громадянами у всіх сферах життєдіяльності: освіті, охороні здоров’я, культурі, соціальному захисті тощо.

 Для цього необхідно:

-         облаштувати приміщення і будівлі  пандусами, підйомниками, кнопками виклику; закупити спеціальний  автотранспорт, облаштувати автостоянки;

-         забезпечити, шляхом поєднання зусиль закладів освіти та охорони здоров’я, інклюзивне навчання;

-         створити пристосовані робочі місця та забезпечити індивідуальний підхід щодо реалізації  права на зайнятість осіб з інвалідністю.

Сьогодні в області, одночасно з державними програмами діє Цільова програма соціальної підтримки населення Запорізької області «Назустріч людям» на 2020–2024 роки. Загальний обсяг фінансування заходів   складає 467 млн. грн. На поточний рік виділено понад 59 млн гривень, у т.ч. для підтримки осіб з інвалідністю.

В області створена і активно працює Регіональна комісія з питань діяльності підприємств та організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю. Вона визначає доцільність надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування суб’єктів господарювання, де питома вага осіб з інвалідністю у середньообліковій чисельності працівників складає не менше 50%. У 2021 році в області отримали пільги 10 підприємств та організацій, на яких працює 251 особа, у тому числі 147 - це особи з інвалідністю.

З метою надання соціальних та реабілітаційних послуг в області функціонують 10 інтернатних установ на 2,5 тисячі ліжко-місць та 2 обласних центри комплексної реабілітації для дітей та дорослих осіб з інвалідністю. Їх засновником є Запорізька обласна рада.  У  2021 році з обласного бюджету на функціонування цих установ і закладів виділено 290,5 млн грн.

Сьогодні в соціальній сфері працюють кваліфіковані  спеціалісти, небайдужі люди, які готові надавати підтримку та  сприяти  особам з інвалідністю у реалізації їх життєвих потреб.

Руслан Шиханов подякував громадським об’єднанням і організаціям, які опікуються проблемами таких людей, а також волонтерам. 

В області до волонтерського руху залучено більше 12 тисяч осіб пенсійного віку, осіб з інвалідністю, волонтерів-організаторів, шкільна та студентська молодь.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації  Ірина Разуваєва презентувала учасникам наради підсумки роботи щодо реалізації державних та обласних програм соціального захисту осіб та дітей з інвалідністю у 2021 році.

Керівники реабілітаційних установ та громадських організацій поділилися досвідом роботи з надання соціальних та реабілітаційних послуг особам з інвалідністю, впровадження нових форм роботи.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області