Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тромбоз як ускладнення після вакцинації: спростовуємо фейки

15 грудня 2021 - 12:24

Сьогодні традиційний ранковий брифінг щодо ситуації із захворюваністю на коронавірус провів директор Департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олексій Кулинич.

Очільник підрозділу поінформував, що в області за минулу добу зареєстровано 458 нових випадків захворювання на COVID-19. Найвищий показник спостерігається в Запоріжжі та Бердянську - 211 та 75 відповідно. Продовжують лікуватись 10984 особи. А померли від ускладнень 20 жителів регіону. 

До того ж, директор Департаменту зазначив, що у запорізьких лікарнях меншає кількість  пацієнтів, і ще 2324 особи одужали за останні 24 години.  

В Запорізькому регіоні продовжується кампанія з вакцинації. Протягом останньої доби проведено 5802 щеплення. Першу дозу отримали 1899 осіб, а закінчили вакцинацію –3903.

  • У вакцинальній кампанії з'явилися додаткові можливості. Держава пропрацьовує шляхи захисту для кожної категорії населення. Міністр охорони здоров'я підписав наказ щодо введення додаткової дози вакцини проти Ковіду. Отримати додаткову дозу щеплення рекомендовано: особам із ВІЛ-інфекцією, особам із раком крові, після трансплантації органів, особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію та особам із низкою інших імунодефіцитних станів, - розповів Олексій Кулинич.

Він зазначав, що ця додаткова вакцина -  це не бустерна доза,  а додаткова доза для людей, на яких вакцина має нижчу ефективність.  При виборі вакцини для додаткової вакцинації проти COVID-19 рекомендовано надавати перевагу вакцині на платформі мРНК. 

Також керівник Департаменту охорони здоров’я спростував фейки стосовно виникнення тромбозу після вакцинації.  

  • Наразі відомо, що щеплення вакциною AstraZeneca в надзвичайно рідкісних випадках можуть бути пов’язані з розвитком тромбозу. Наразі мова йде про можливий зв’язок! А не про доведений. Йдеться про одну людину із 50 тисяч у віці до 50 років, тобто вірогідність складає 0,002%, та про одну людину на 100 тисяч віком від 50 років – вірогідність 0,001%. У той самий час частота утворення тромбів, як за важкого, так і за легкого перебігу COVID-19, значно вища, ніж через вакцинацію, - наголосив Олексій Кулинич. 

Влада області закликає людей перевіряти інформацію, щоб не натрапити на фейки та вакцинуватися!


Департамент культури та інформаційної політики


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн